В аудиото, в което се твърди, че се чува гласът на Седларски, се обсъжда смяната на управлението в държавните дружества, в които е принципал – ВМЗ-Сопот и „Ел Би Булгарикум“, съобщи "Труд".

Смущаващо звучи, че в „Ел Би Булгарикум“ трябва да бъдат назначени трима нови членове на борда на директорите, по настояване на „Мейджи“, което най-вероятно означава японската фирма Meiji Dairies Co. Тя произвежда и продава българско кисело мляко в Япония под лиценз на „Ел Би Булгарикум".
В записа се чува още, че от японското дружество са идвали и най-вероятно са посочили хората, които трябва да бъдат назначени.

Мъжът, за който се твърди, че е Седларски, заявява, че въпреки проблемите в „Ел Би Булгарикум“, породени от липсваща документация, държи новите назначения да бъдат извършени и ще поеме този риск.

По този повод Лукарски излезе с отворено писмо до държавния глава, лидера на БСП Корнелия Нинова и медиите. В позицията, разпространена от пресцентъра на Реформаторкия блок, се казва:

"Президентът Румен Радев незабавно трябва да поиска оставката на назначения от него служебен министър на икономиката Теодор Седларски след изтеклия запис с негов разговор за кадрови промени в държавните дружества “Ел Би Булгарикум” и “ВМЗ Сопот”. Ако този запис е действителен, това означава безпрецедентен случай на намеса и кадруване от страна на чуждестранна компания в “Ел Би Булгарикум”, което е носител на лицензионните права за използването в производство на уникалната бактерия “лактобацилус булгарикус".

По думите на лидера на СДС, който е и бивш икономически министър, в записа става въпрос и за документни нарушения, допуснати от страна на човека, който се готвят да назначат в директорския борд на ”Ел Би Булгарикум”. Заради това настоява случаят да бъде разследван от прокуратурата.

"Записът е пряко доказателство за очевидната намеса на БСП в кадровата политика на служебния кабинет и реставрация на кадри, назначени от министъра от правителството “Орешарски” Драгомир Стойнев. Предлаганите нови членове на борда са били назначени от Стойнев през ноември 2013 г. и бяха сменени от мен поради лоши финансови резултати. Друг е въпросът, какво са съдържали споменатите липсващи документи", допълва Лукарски.

Той подчертава, че когато е бил принципал, вноската, която “Мейджи” е правела за лицензионните си права, е била многократно по-висока, отколкото при предишното ръководство. Според него прокуратурата трябва да провери и това.

"Що се отнася до кадровите промени в стратегическото за българската военна промишленост предприятие “ВМЗ-Сопот” намирам за абсолютно недопустимо да се променя ръководството му в момент, в който предприятието показва отлични финансови резултати, назначава нови работници и създава заетост в целия пловдивски регион. Категорично недопустимо е служебен министър, назначен с краткотраен двумесечен мандат, да променя изцяло състава на всички държавни предприятия и то с кадри, които са политически зависими, както и такива, които са пряко свързани с преподавателската дейност на министъра", допълва лидерът на СДС.

По негова информация, договорите, които се подписват с новоназначените членове на бордовете на държавните дружества са дългосрочни - до 2020 година, което означава, че държавата би платила огромни суми като обезщетение, в случай на смяната им от следващото редовно правителство.

"Лошо, Седларски, много се изложихте!. Всички твърдения на лидера на БСП Корнелия Нинова, че не се месят в работата на правителството на президента Радев, са нагла лъжа", заявява още Божидар Лукарски.

МИ: Манипулативно внушение

По-късно от Министерството на икономиката излязоха с позицията, в която се казва:

"Изнесените днес медийни публикации и тиражиран запис представляват манипулативно внушение, че министър Седларски „кадрува“ в екипа на дружества от Държавната консолидационна компания (ДКК). Министърът е принципал на ДКК и в неговите правомощия е да извършва промени в ръководството на дружествата от неговата структура.

Изпълнителният директор на ДКК ЕАД и останалите членове на борда бяха освободени наскоро заради продадената в нарушение на закона сграда на „Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки“ и заради лоши корпоративни практики в „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, „ВМЗ“ ЕАД и други дъщерни дружества.

Информацията за това вече беше оповестена и е причина за промяна в персоналния състав на Съвета на директорите на държавната компания. Фактите за незаконната сделка се съдържат в конкретен доклад, за което е сезирана прокуратурата, подчертаха от МК.