След пенсионирането на дългогодишния директор Павел Васев, Морфов беше временно изпълняващ длъжността.

От Министерство на културата обявиха още, че в понеделник – 7 септември 2015 г., ще стартира конкурс за мястото.

Министърът на културата Вежди Рашидов благодари на Александър Морфов за работата му начело на театъра.

"Г-н Морфов пое ръководството на Народния театър в един труден момент след пенсионирането на предишния директор Павел Васев. Благодаря на талантливия режисьор за дейността му начело на трупата, която той изпълняваше достойно и му желая успех в бъдещите творчески проекти в България и в чужбина", заяви министър Рашидов.

До провеждането на конкурса начело на Народния театър ще е заместник-директорът Милица Трайкова.

Морфов: Да назначат някой близък до това чалга правителство

"Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра. не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и, че и аз не ги обичам и ги презирам", заяви  Александър Морфов пред БГНЕС.

Той обясни жеста си да поеме временно поста директор с цел да може по някакъв начин да продължи съществуването на театъра, с надеждата за едно по-добро състояние, каквото му било обещано в мига, когато бил назначен.

Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя", каза още известният режисьор.

През януари тази година министър Рашидов издаде заповед, с която назначи за временен директор на Народния театър Морфов, докато се проведе конкурс за поста.

Назначението му тогава предизвика коментари срещу Морфов в социалната мрежа, защото малко преди това той подаде оставка като главен режисьор на театъра в знак на протест срещу назначението на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента и се обяви срещу Рашидов и премиера Бойко Борисов.

През миналия сезон Морфов постави "На ръба".

"Александър Морфов удари тавана на театралното говорене за безнадеждността и безсмислието" - написа за спектакъла проф. Георги Каприев, припомня "Дневник".

В края на миналия сезон постановката на Морфов "Дон Жуан" имаше 150-то представление. В репертоара са и спектаклите му "Животът е прекрасен", "Полет над кукувиче гнездо", "Хъшове".