Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от Агенция "Фокус".

„В България националистите участват във властта без да има нужда от тях. ГЕРБ ги включиха във властта, но не само, че ги включиха - те упорито се опитват да ги легитимират, а понякога дори да им подражават. Вчера техен народен представител се опита да ни внушава от трибуната на Народното събрание, че може да препоръчаме техния модел и на Европа“, каза Карадайъ. Това стана по време на гласуването на оставката на Антон Тодоров, уточни председателят на ДПС. 

„Самото решение за тази оставка беше правилно, защото колегата прекрачи границите. Заплаши медии, журналисти, но освен него дори в същите студия, в същия ден, а и след това, Валери Симеонов направи същото“, каза Карадайъ.

Той поясни, че когато Валери Симеонов ползва пресцентъра на правителството, той вече не е само физическо лице, а представлява властта.

„Власт, която заплашва и поставя ултиматуми на медии и не само на медии. А Красимир Велчев?“, попита Карадайъ и посочи, че е недопустимо председател на комисия да използва езика на омразата.

Карадайъ заяви, че демокрацията в България трябва да бъде защитена.

„Докато председатели на комисии и вицепремиер ползват езика на омразата и ксенфобиията и самите те са действащите лица на омразата, ние продължаваме да се отдалечаваме от нормалността“, поясни той.

АНКЕТА: Има ли независими медии в България?