През изминалата година семейство са намерили едва 555 деца. За сравнение през 2011 г. те са били 720, съобщи Нова телевизия.

Така в момента се оказва, че близо 2500 деца чакат новите си семейства. Вероятно без надежда, като се вземе предвид фактът, че броят на кандидат-осиновителите намалява драстично.

От началото на годината 74 деца вече живеят с новите си семейства. Продължава обаче тенденцията родителите да искат да осиновят само здраво дете. От 2011 г. досега осиновените деца с увреждания у нас са малко над 40.

Петя и съпругът й се сдобиват с първото си дете само 7 месеца, след като влизат в списъка на чакащите.

Процедурата въобще не е недостижима и въобще не е толкова тежка. 7 месеца не е толкова дълъг период от време за това съкровище”, казва с радост Петя. Малкият брой осиновени деца обаче жената си обяснява с липсата на подкрепа от страна на държавата след осиновяването.

„90% от осиновителите в България не получават адекватно обезщетение. Това означава, че човек, за да пристъпи към тази стъпка, трябва да има странични доходи. Тоест, превръщаме осиновяването в лукс”, казва Петя.

За деца под 2-годишна възраст, както в случая на младата майка, майчинството се приравнява както при биологично роденото дете. Това означава, че ако детето е осиновено на година и 11 месеца, майката ще получи право само на 1 месец платен отпуск. А за деца над 5-годишна възраст родителите въобще нямат право на отпуск.

Заради проблема вече са сезирани Комисията за защита от дискриминация и омбудсмана.