От ПГ на АБВ са съгласни минималният патентен данък да бъде намален до 300 лева, като се заплаща два пъти в годината, заяви депутатът от партията Лъчезар Никифоров пред журналисти в парламента.

Той каза това, след като от ПГ на ГЕРБ обявиха, че ще предложат намаляване на долния размер на границата на данъка от 400 на 300 лева.

Наред с това се предоставя възможността на собственика на таксиметровия автомобил да избере дали да води самостоятелно счетоводство и да си организира дейността или да бъде на трудов договор към компания, която да му заплаща дължимите вноски. За това днес двете партии също се договориха.

Менда Стоянова (ГЕРБ) убедила колегите си, които бяха против тази поправка, с пример, че в един от градовете има само двама собственици на фирми за таксита, само защото другите не са внасяли осигуровки.

Вчера вечерта десетки таксита блокираха Орлов мост. Шофьорите протестираха срещу проекта за законови промени, според които от 1 април всеки от тях трябва да е превозвач или на трудов договор.

Днес пък таксиметрови шофьори излязоха на протест в Ловеч срещу планираните промени в закона за таксиметровите превози и въвеждането на патентен данък.
Със свирещи клаксони протестиращите обиколиха основните улици на града и блокираха за десетина минути централния булевард "България" пред сградата на областната администрация.

Патентен данък и регистър

В първоначалния вариант на закона бе предвидено въвеждане на патентен данък между 400 и 1000 лв. в зависимост от населеното място.

От ПГ на ГЕРБ обявили, че ще предложат намаляване на долния размер на границата на данъка от 400 на 300 лв. и плащане на два пъти.

От АБВ се обявиха и за въвеждането на публичен регистър, който да определи собствеността на таксиметровите автомобили.