Те са подготвени от Консултативния съвет по пенсионната реформа, пише "Преса". В предложенията е записано увеличение с 1% от същата дата и на вноската за фонд "Безработица", която сега е 1%.

В момента осигуровката за пенсия за хората от най-масовата трета категория труд е 17,8% върху заплатата за родените преди 1960 г. и 12,8% за родените след 1 януари 1960 г. (за тях 5% отиват задължително в частен фонд). Тя се дели в съотношение 60 към 40 между работодателите и работниците. Предвижда се това съотношение да се запази и занапред.

Вдигането на осигуровката за старини обаче няма да спре дотук - от 1 януари 2019 г. отново се предвижда увеличението й с още 1%. Сред набелязаните мерки е и по-сериозно повишение на максималния осигурителен доход, който сега е 2400 лв. Идеята е той да бъде 8-10 минимални заплати, което в момента прави 2720-3400 лв.

Експертите в съвета излизат с тези предложения, след като анализ на Националния осигурителен институт (НОИ) показа, че вноската за пенсия трябва да се увеличи със 7,7%, а за безработица - с 0,8%. Така приходите от осигуровки ще бъдат достатъчни за плащане на парите за старини и обезщетенията, без да се налага държавата да "доплаща" от данъци.

Специалистите обаче бяха единодушни, че шоково вдигане не е възможно изведнъж. Загубите за приходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) от 2001 до 2013 г. са малко над 22,031 млрд. лв., като основната причина е намалението на осигурителните вноски през годините.

Бившият социален министър Хасан Адемов в правителството на Пламен Орешарски още в края на м.г. заяви, че от 2015 г. може да сe мисли за поетапно увеличение на осигурителните вноски с 1-2%.

"Въздържам се от коментар. Нека първо станат ясни точните разчети", каза за Тотю Младенов, министър в кабинета на ГЕРБ.

Средната продължителност на получаване на пенсия у нас е 20,9 години. Това сочи анализ на Националния осигурителен институт за 2013 г., представен днес. Жените получават пенсия средно 23,9 години, а мъжете - с 5,8 г. по-кратко. Показателят е важен, тъй като разходите зависят не само от размера на парите за старини, но и от периода на изплащането. На свой ред той се влияе от възрастта за пенсиониране и от продължителността на живота.

Средната пенсия за стаж и възраст за м.г. е била 291,31 лв., като на мъжете тя е значително по-висока от тази на жените - съответно 385,19 и 221,80 лв. Причината е, че дамите традиционно получават по-ниски заплати. Средната възраст на пенсионерите с пари за стаж и възраст е 72,1 години.