Това заяви в интервю за Дир. бг социологът от "Галъп" Първан Симеонов. Има опити за съсобственост на министри, този кабинет се опитва да заприлича на варианта Орбан. Хич не е невъзможно това правителство да изкара 4-годишния си мандат, твърди още Първан Симеонов.

Г-н Симеонов има ли изненади в обявения вече коалиционен кабинет? 

Няма изненади, защото нашите прогнози са били точни. Първо и най-важно Борисов цели едновременно две неща - първо на патриотите да не им личи, че са много във властта и второ най-личните патриоти да бъдат близо до него, за да няма волности и носят солидарно отговорността, за да няма модела Радан Кънев, макар че не са му позволили нищо. Вярваме в друга наша прогноза, че по-системните патриоти ще бъдат по-напред, защото вие виждате, че няма данни от Волен Сидеров или нещо подобно на неговия стил. Човекът на Волен Сидеров в правителството г-н Караниколов /бел. ред. министър на икономиката/ донякъде е смятан за човек и на една част от ГЕРБ, която се олицетворява от финансовия министър Владислав Горанов. Така, че всички тенденции, които доскоро начертаха се оправдават.

Второ много важно е фактът, че Красимир Каракачанов е военен министър. Не забравяйте, че България по отношение на външния министър и този на отбраната няма право на някаква Бог знае каква самодейност, тя трябва да действа в натовските варианти. Това означава, че г-н Каракачанов е пригоден на нашите западни партньори. Това е важен почти исторически факт, между другото, защото ако имаше съмнението, че Каракачанов е националист, радикал, има източни ориентирания, това нямаше да се случи, явно това назначение е в синхрон със Запада.

Трета и важна тенденция, прави се реверанс към дясното пространство през г-н Нено Димов /бел. ред. министър на околната среда и водите/, който е представител на традиционната десница. Тук трябва да имаме предвид голямо "Но". Първо Нено Димов е от квотата на ВМРО, доколкото мога да разбера, но и той, както икономическия министър Караниколов, е достатъчно близък и до среди в ГЕРБ, т.е. ще има някакъв опит за такава съсобственост върху министри. Помните случая с реформаторите и Даниел Митов. Това е интересна тенденция с Нено Димов, защото показва желанието на този кабинет да заприлича на варианта Орбан. Знаете Институтът за дясна политика е консервативен, той отдавна обяснява, че на България е нужен консерватизъм, точно този институт се явява свързващото звено между патриотите, т.е. консервативната част на българското общество и ГЕРБ, който е масовият градски българин . То е народно-консервативна смес, маята в нея е Институтът за дясна политика и г-н Ненов е много ясното доказателство за консервативната същност на това управление. По принцип е елемент на либералния сектор на така наречените зелени движения, които са парекселанс либерални в България и в световен мащаб.

Важен идеологически маркер е и г-жа Екатерина Захариева, която показва реверанс към либералното, даже не толкова евроатлантическо, а по-скоро атлантическо пространство. Но пак ще повторя, че външният и военният министър няма как да са на друг акъл освен евроатлантически.

Не се ли отрази случаят с магистрала "Марица" за това Лиляна Павлова да не заеме отново поста министър на МРРБ?

Нямам представа, сигурно. Лиляна Павлова е стожер на философията и историята на ГЕРБ, една от звездите на тази партия, това са магистралите. За да я няма сега там трябва да е станало нещо сериозно. Вие помните, че винетките не направиха така, че Лиляна Павлова да помръдне. Същото нещо може да се случва и при Вежди Рашидов, усетена е някаква несигурност, вероятно.

Не на последно място знаем, че ДПС ще се опитва да консумира власт макар и през задния вход. ДПС няма друг избор, те ще трябва да си обновяват нишата. И струва ми се, че Порожанов като министър на земеделието, се обяснява с последното, което казах.

Ще издържи ли това коалиционно управление пълния си мандат?


По-скоро е възможно. По няколко прости причини - първо харесва се на хората, защото забърква една популярна смес - масовия човек, ГЕРБ партията на магистралите и другото модно национализма. Добавете към тази смес и една лъжичка социално - повишаването на пенсиите, това се харчи и то в целия западен свят. Какво друго е Тръмп и Льо Пен, ако не това. Само, че в нашия вариант по-меко, разбира се. Второ управляващите имат аритметичен комфорт - имат две резервни гуми - Марешки и ДПС. Отделно от това имат силна опозиция. Когато имаш силен противник и ти печелиш, доказано е.

Четвърто - европредседателството, ако се справят добре, ще е плюс. Няма спор за парите, предното управление спориха. Сега се разбраха за парите - ще вдигат пенсиите. И не на последно място всеки, който вдигне ръка ще му се дава, защото правителството няма право да пада. Не може да пада за трети път ГЕРБ, въпреки че има в това някаква системност. Износва се този вариант. Вижте варианта с Цецка Цачева, социологията казваше, че всичко е наред, но последва електорален срив, има неща, които се случват в главите на хората в последния момент и социологията не може да ги хване.

Така през 2014 година никой не хвана срива на БСП пред евроизборите, когато БСП очакваше 10 000 гласа отгоре. Т.е. има опасност за ГЕРБ да се разбие илюзията, че са пределно стабилни. Всеки материал се износва и има момент, в който и най-малкото почукване може да го счупи. Това е проблемът. ГЕРБ осъзнава това и затова ще се опитва да крепи кабинета.

В България винаги се търси новото, а ГЕРБ не са нови. Вижте президентските избори една от малките възможности, които можеха да променят, българите го сториха. Т.е. българинът, ако не се страхува, ще променя и ГЕРБ го знае това, търсят си нова любов. Борисов вече не е същият, непобедимият. Има и по-малки фактори, които могат да въздействат например като международната обстановка, да по разклатят този кабинет, но може и да го укрепи. Другото е самите интриги вътре.

Борисов дори и без да иска сигурно разделя патриотите. Аз имам чувството, че той дори и на сън нещо разделя и владее. И ако прекалено тръгне да ги разделя и владее може да изпусне част от тях, но не вярвам. Хич не е невъзможно този коалиционен кабинет да изкара пълния си мандат.