Банко Банков заяви по БНР, че дружеството категорично няма нищо общо с оръжието в Алепо. Той е в чужбина и каза, че ще изнесе повече информация след Нова година.

Днес районният прокурор на Горна Оряховица Даниела Харитонова разпореди прокурорска проверка след публикация за намерено българско оръжие в склад на бунтовниците в сирийския град Алепо, съобщи националното радио.

Намерението е да се установи дали лицензът на „Аркус“ - Лясковец позволява на дружеството да търгува с боеприпаси. Ако в хода на проверката се установят данни за извършено престъпление по чл. 233 от Наказателния кодекс, т.е. да е реализиран износ на оръжие и боеприпаси в ембаргови държави, ще се образува досъдебно производство.

От Апелативната прокуратура във Велико Търново съобщиха, че в случай, че такива данни не се установят, ще се прецени наличието на основание за намеса на прокуратурата по реда на общия надзор.

Справка от консолидирания финансов отчет за третото тримесечие на тази година на „Аркус“ АД - Лясковец, публикуван на сайта на Българската фондова борса, показва, че дружеството има търговски взаимоотношения с контрагенти от 25 държави в Европа, Азия и Африка. Сред тях са държави като Британските Вирджински острови, САЩ, Индия, Израел, Корея, Пакистан, Египет.

Текущите вземания на дружеството към 30 септември тази година са 5 милиона и 370 хиляди лева. Текущите задължения на „Аркус“ по външнотърговската му дейност възлизат на 18 милиона и 364 хиляди лева.

Руското външно министерство обърна внимание на случая по време на брифинг в Москва, като говорителят на ведомството Мария Захарова изрази тревога от присъствието на българско оръжие в Алепо.