Данните за износа стават ясни от публикуван днес британски парламентарен доклад, два дни след критиките на премиера Дейвид Камерън към Франция, че продава бойни кораби на Москва. Камерън призова ЕС да забрани продажбите на оръжие на Русия, която е обвинена, че екипира и обучава проруски сепаратисти в Украйна, предаде БТА.

В понеделник британският премиер заяви, че страната му вече е спряла подобен износ, както обеща през март. В оповестения днес парламентарен доклад обаче се посочва, че 251 издадени от британското правителство лиценза, които позволяват продажбата на контролирани стоки на обща стойност около 167 милиона евро, продължават да са в сила. Тези лицензи разрешават продажбата на снайперски карабини, муниции за леко стрелково оръжие, бронежилетки, шифровъчна техника, военни комуникационни средства и уреди за нощно виждане. Само 31 лиценза са били преустановени или прекратени, а само при други три лиценза се е забранявало Русия да е страна за износ.

На въпрос в понеделник за спорната продажба на френски бойни кораби "Мистрал" на Русия, Камерън отговори:

"Честно казано, в нашата страна би било немислимо да изпълним поръчка като тази на французите, но трябва да окажем натиск върху всичките си партньори, за да кажем, че не можем да продължим да правим сделки, сякаш нищо не е станало, със страна, която се държи по този начин."

Вчера френският външен министър Лоран Фабиюс иронично отвърна: "Англичаните бяха изключително любезни, в кавички, като казаха: ние никога нямаше да изпълним договора. Припомних им, че принципът важи за всички и им казах също: драги британски приятели, дайте да поговорим и за финансите. Дочух, че в Лондон имало доста руски олигарси."

Междувременно стана ясно, че крупни руски бизнесмени, приближени на президента Владимир Путин, са започнали да изтеглят свои капитали от Лондон, съобщава в. "Дейли телеграф". Вестникът се позовава на официалния представител на британския премиер Дейвид Камерън, предаде БГНЕС.

Причина за тази трескава дейност е опасността Великобритания да въведе строги икономически санкции срещу руски граждани и компании, участващи в "подкопаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Политически раздори в ЕС все още пречат страните-членки да се договорят за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради предполагаемата й роля в свалянето на малайзийския пътнически самолет. Това става въпреки опитите на Великобритания, Швеция и група източноевропейски страни за налагане на оръжейно ембарго над Кремъл, пише британският "Файненшъл таймс" днес в кореспонденция от Брюксел. Вместо това министрите поискаха ЕС да предложи широкомащабни мерки срещу Русия - но само ако тя не сътрудничи със Запада занапред, отбелязва вестникът.

Все пак хардлайнерите в ЕС успяха да изтръгнат отстъпка, която се изрази в това, че от Еврокомисията за първи път ще бъде поискано да представи опции за по-широки икономически санкции, включително за блокиране на руския достъп до европейските капиталови пазари и ограничения върху военни и други "чувствителни" технологии, включително и в енергийния сектор, пише вестникът.