Главата на Римокатолическата църква отправи този апел пред участниците в международна конференция за мир, организирана от сунитския ислямски център "Ал Азхар" в Кайро, предаде Франс прес, цитирана от БАТ.

"Трябва да се борим срещу разпространението на оръжията, които, след като са произведени и продадени, рано или късно ще бъдат и използвани", заяви Франциск.

Светият отец се обяви срещу популистките демагогии, които не помагат за консолидирането на мира и стабилността.

"Никакво подстрекаване към насилие няма да гарантира мира", се аргументира той.

Франциск подчерта, че никакво насилие не може да бъде извършено в името на Бог.

"Само мирът е свещен и никакво насилие не може да бъде извършено в името на Бог, защото то ще е оскверняване на неговото име", подчерта той.

Главата на Римокатолическата църква каза, че религията помага да бъдат разрешени проблемите, предаде ТАСС.

"Религията не създава проблеми, а е едно от средствата за тяхното разрешаване. Ние, религиозните деятели, сме призвани да изобличаваме насилието и нарушенията на правата на човека, да не допускаме оправдаването на каквато и да било форма на ненавист в името на религията и да осъждаме фалшивите интерпретации на божиите слова", посочи Франциск.

"Религията е не само призвана да разобличи злото, но на първо място да поддържа мира", допълни в тази връзка той.

Папата предупреди за риска от използване на религията за постигане на политически интереси и на моментни цели, което води до нейното инструментализиране. По думите му в света на глобализацията има много полезни технически средства, но в същото време има и равнодушие и нихилизъм, и религията помага на хората да съхранят паметта за своите корени и да намерят отговор на много въпроси.

Франциск каза, че мирът е невъзможен без гарантиране на образование на младите хора. За да бъдат предотвратени конфликтите и да бъде възстановен мирът, е нужно да се изкоренят бедността и експлоатацията на ближния, защото именно в тази почва процъфтява екстремизмът, подчерта той.-

Папата призова призова лидерите на всички вероизповедания да се обединят и да разобличат религиозния екстремизъм и да се противопоставят на варварството на онези, които подклаждат ненавистта и насилието, предаде Ройтерс.