Промяната ще бъда направена в Закона за МВР във връзка с над 30 дела срещу България, спечелени в Страсбург от потърпевшите за неправомерна употреба на оръжие, съобщи "Фокус".

"Макар тези дела да се отнасят до период отпреди 2004 година, очевидно, че сегашният текст на закона създава проблем. Финализирахме текстовете, които ще предложим на Народното събрание. Ще се опитаме да убедим депутатите, че е необходимо да коригираме Закона за МВР, така, че да въведем този изискуем от европейската конвенция стандарт", каза заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.
Конкретните текстове ще бъдат представени на специална пресконференция и целят ограничаване на употребата на оръжие и помощни средства при ненасилствени деяния, уточни той.

Преди година от Българския хелзинкски комитет призоваха МВР "без забавяне" да започне обучение на служителите си за стандарта "Абсолютна необходимост за употреба на сила и оръжие", тъй като държавата е порахчила около 906 000 лева за обезщетяване на потърпевши от полицейско насилие, подали жалба в съда в Страсбург. За 12 години, между 1998 и 2010 г., съдът е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за насилие на служители от МВР, уточниха тогава правозащитниците.

Междувременно вчера от МВР съобщиха, че от септември м.г. работят по проект за спазването на човешките права по програма на ЕК. С него ще се прави оценка на полицейската дейност по този показател у нас, в Белгия, Полша и Германия и ще се разработят методики за обучение на всички служители в ЕС и страните кандидатки. Пилотно до април 2012 г. по проекта ще се обучават служители на МВР от София, Перник и Пазарджик. През септември пък ще започне подготовка на обучители в други 10 областни дирекции.

След случая с полицейско насилие над семейство Начкови от село Мировяне главният срекретар на МВР Калин Георгиев призна, че са допуснати грешки и обяви, че веднага започва организация на национално съвещание с цел да се подобри работата и да надгради възпитанието на служителите.
"Ако трябва ще се учим на етика, обноски, тактика и на всичко необходимо за полицейската дейност активности, които трябва да може да правим. Явно забравяме някои неща", заяви той.

Премиерът Бойко Борисов пък нахока МВР и беше категоричен, че при следващ случай на полицейско насилие вече няма да се размине само с наказани, а и с уволнени началници.