Грабежът е извършен от съпрузите Боряна и Рангел Рангелови, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Двамата са от Северозападна България, а в София живеят в семейно общежитие в "Студентски град". Боряна Рангелова е студент по рентгенология, а Рангел Рангелов работи в известна верига магазини за техника. Двамата имат дете на 3 г., което ще бъде настанено в дом за малолетни и непълнолетни, съобщи БНР.

Днес съпрузите сами са отишли в Шесто РПУ и са се предали. Те ще останат в ареста за 72 часа, като Софийската районна прокуратура ще поиска от съда да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В процеса на разследване на обира са разпитани свидетели, включително и пострадалата продавачка, а при извършения оглед в магазина е открит мобилен телефон, който е бил носен от единия от извършителите.

Извършен е обиск и в жилището на Рангелови, където е открита шапката, с която Рангел Рангелов е бил по време на престъплението, както и използваното от него при грабежа оръжие – пистолет.

Назначени са съдебно-медицинска експертиза на пострадалата, балистична, стоково - оценъчна и ДНК експертизи.

Директорът на СДВР Младен Маринов обясни пред журналисти, че нападателите сами са отишли в столичното Шесто РПУ и са се предали, предаде "Фокус". Те нямат криминални регистрации досега. Според Маринов действията им се дължат на показването на видеото в медиите, след което мъжът и жената разбрали, че най-добре за тях да се предадат сами.

По думите на Маринов, след излъчването на видеото, много граждани са се обадили в СДВР, за да съдействат на разследващите полицаи за намирането на извършителите.

Обирът бе извършен на 26 май около 21.30 ч. и е заснет от охранителните камери в магазина. Записът бе публикуван във Фейсбук с апел за помощ от собственика Михаил Русинов.

На кадрите се вижда как първо в магазина, който е за алкохол и цигари, влиза млада жена, която иска от продавачката няколко кутии цигари. В този момент в помещението нахлува мъж и опира пистолет в челото на продавачката. Докато той я държи и й нанася удари, "клиентката" се опитва да извади парите от касата.

Въпреки стреса, продавачката е успяла да спаси оборота на магазина, като е натиснала паник бутона. Така двамата престъпници си тръгнали само с няколко кутии цигари, съобщи Нова телевизия.

"Продавачката Цвети все още е в шок. Тя е под лекарско наблюдение, защото има счупен пръст вследствие на борбата с нападателите", каза Русинов.

В профила си във Фейсбук той благодари на всички помогнали граждани, както и на полицията.

"Благодаря на всички, които споделиха клипа от охранителните камери на грабежа в нашия магазин. Благодаря на хората, които ми се обадиха, за да съобщят информация за лицата, извършили обира. Благодарение на Вас, на всички медии, които се заинтересуваха от случая и не на последно място - бързата реакция на полицията, нарушителите бяха задържани", написа той.