С 53 гласа "въздържал се", 27 "против" и само 30 "за" предложението беше отхвърлено. Идеята бе подкрепена освен от Патриотичния фронт, от "Атака" и част от Реформаторския блок, а БСП и ГЕРБ гласуваха основно "въздържал" се и "против". ДПС не участва в гласуването.

Юлиан Ангелов, един от авторите на идеята, обясни, че не е редно в НС да има депутати, зависими от наркотици, и подчерта, че, например, шофьорска книжка се получава срещу свидетелство за съдимост, предаде БТА.

"Трябва да докажем, че сме психично здрави хора", подчерта депутатът и обеща да си направи самостоятелно такъв тест и да представи резултата в пленарната зала.

Предложението подкрепи и Мартин Димитров от РБ с мотива, че така депутатите ще покажат дали могат да изпълняват задълженията си на законотворци. Той припомни, че за много професии има изисквания за психотест или други тестове.

Достатъчно е информацията да стане публична, отговори той на въпрос на Димитър Главчев от ГЕРБ какво ще произтече, ако тестът се окаже положителен.

"Никой няма право да прави насилствено изследване на биологичен материал и да изнася резултати от изследването без съгласието на изследвания", заяви Вяра Церовска от ГЕРБ.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев допълни, че в такъв случай би бил необходим и годишен психотест или поне при влизане в парламента.

Лидерът на ДПС Лютви Местан увери, че депутатите от неговата партия са последните, които могат да се притесняват от подобен тест, тъй като в това отношение ислямският канон е особено строг. Той обаче първо настоя да бъде чут здравният министър дали, ако бъде гласувано предложението, няма да бъде в нарушение на международни договори, по които сме страна.

Най-големи противници на идеята за наркотест бяха от левицата. С аргумента, че той би принизил НС като орган, Филип Попов от "БСП лява България" призова да не се стига до крайности. И иронизира:

"По тази логика е добре на входа на НС да сложим и по един дрегер", заяви той.

Десислав Чуколов от "Атака" обяви, че партията му е против всякакъв вид зависимости на депутатите и поиска не веднъж, а четири пъти в годината те да се подлагат на тест.

Малко по-късно той бе провокиран от Валентин Касабов от ПФ и тръгна заплашително към него, но бе спрян от квестор.

"Тест за наркотични вещества най-вече означава тест за нормалност, тест за адекватност. Нормалност ли е, когато вашият лидер замеряше с кюфтаци стюардеси в самолета, когато в Брюксел замеряхте с тапи сервитьори и обслужващ персонал? Това нормалност ли е? Това ли е нормалността? Хубаво е да се подложите на тези тестове”, заяви Касабов и добави, че от време на време "някои се появяват с напудрени носове".

Оръжието остава

След като първоначално бе приета, при прегласуване беше отхвърлена и идеята на председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов за текст, който да забранява на депутатите да внасят в парламента хладно, огнестрелно оръжие, взривни или отровни вещества.

Симеонов припомни как миналото лято Волен Сидеров дойде на работа с пистолет.

"Товарищите (другарите - б. р.) от "Атака" могат да го потвърдят", заяви лидерът на НФСБ.

На това Десислав Чуколов от "Атака" отвърна:

"Когато е мъж, си носи оръжие, когато не е мъж, ще идва с памперс. Навън хората скандират "Бойко пудел си намери, кръсти го Валери", ми ще идвате с памперс".

Гласуването бе част от обсъжданите правила за работа на 43-тото Народно събрание.