Така външният министър в оставка коментира информацията за открито българско оръжие в град Алепо, който бе поставен под контрола на правителствените сили на Башар Асад с помощта на Русия.

Вчера от руската страна съобщиха, че техни сапьори са разминирали почти хиляда хектара площи в освободения Източен Алепо и намерените снаряди са немски, американски и производство на България.  

Междувременно беше съобщено, че Районната прокуратура в Горна Оряховица се е самосезирала от материал във в. „Труд” от преди дни, че ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот. 

„Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус“ – АД от Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г”, съобщава специален пратеник на вестника.  

Тази сутрин Митов заяви пред bTV, че има междуведомствена комисия, която отговаря за износа на оръжие и тя може да даде повече информация. 

„Не е задача на външно министерство да прави проверка за наличието на такова оръжие“, каза още той.

Той коментира и факта, че информацията за български боеприпаси в Алепо стана причина за острата реакция на руското външно министерство.

„Не приемам обвинения от страна, която е виновна за цивилни жертви в Алепо. Русия не е част от договора за търговия с оръжие, от конвенцията за забрана за касетъчни боеприпаси и противопехотни мини. Не може страна като нея да морализаторства срещу България, която стриктно си спазва ангажиментите”, заяви министърът.

По повод обвиненията на Москва, че България използва руски лицензи, Митов отвърна, че след разпада на СССР лицензите спират да бъдат обслужвани и различни държави започват да произвеждат променени оръжия – с конструктивни изменения, с изменения в материалите, така че по същество това е различен продукт.

Относно думите на президента Росен Плевнелиев, че Русия води съзнателна политика за подкопаване на ЕС отвътре, Митов коментира, че президентът казва неща, които са известни на всички.

"Русия не ни е враг. Не става въпрос за врагове, а за интереси. Русия има своя интерес, но той не е български", каза Митов. 

Според него се води целенасочена кампания за възстановяването на руското влияние в някои държави, които вече са част от ЕС и НАТО, сред тях е и България.

По думите му българският интерес е да бъдем част от цивилизования свят и управляващите го пазят.

Той коментира и дали ще има промяна на външната ни политика спрямо Москва при новия президент Румен Радев.

„Само Радев може да каже дали отношението ни към Русия ще се промени. От неговите изказвания разбирам, че то ще се промени“, заяви външният министър в оставка.