Министерството на отбраната и Държавният департамент на САЩ проучват въпроса за разполагането на смъртоносно оръжие на територията на Украйна.

Това съобщава изданието The Wall Street Journal, позовавайки се на собствени източници. Вашингтонските ястреби и по-рано са правили изявления за необходимостта от такава крачка, но в течение на три години официален Вашингтон регулярно отказва на Киев подобни молби.

Кой и защо лобира за предоставяне на американско оръжие на украинските военни сили (ВСУ)?
По думите на журналисти от WSJ външнополитическото ведомство и Министерството на отбраната на САЩ вече са разработили план за военна помощ на Украйна.
Предвидени са средства за противоракетна отбрана, противотанкови управляеми ракети Javelin и противотанкови артилерийски оръдия.

Както пише изданието, американските военни и дипломати наричат това въоръжаване „отбранително“ и настояват, че то е необходимо на Украйна за „сдържане на агресивните действия на Москва“ в Донбас. Според изданието, министърът на отбраната Джеймс Матис лично подкрепя плана за предоставяне на Украйна на „смъртоносно отбранително въоръжение“.

На свой ред представителката на Пентагона Мишел Балданса е потвърдила пред WSJ, че военното ведомство наистина разглежда такава възможност. USA Today съобщава, че техни източници в Съвета за национална сигурност на САЩ потвърждават: съществуват планове за разполагане на отбранително оръжие в Украйна.
По данни на изданието инициатор е Обединеният комитет на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ. На 18 юли 2017 година генералът от ВВС на САЩ Пол Селва, в изявление пред комитета по въоръжените сили в сената, посочи, че Обединеният комитет на началник щабовете и Европейското командване на ВС на САЩ готвят предложение за въоръжаване на украинската армия.

„Това ще бъде нещо повече от военна препоръка. Става въпрос за политически избор, показващ дали имаме намерение да дадем на украинското правителство необходимите им инструменти да защитят себе си от това, което ние считаме за подкрепяно от Русия бунтовническо движение в Донбас“, подчерта Селва.

Преди десетина дни официалният представител на Държавния департамент на САЩ Хезър Науърт потвърди, че държавният секретар Рекс Тилърсън още не е решил каква позиция да заеме по повод разполагането на смъртоносно оръжие в Украйна.
Съобщения, че в средите на Държавния департамент има привърженици на въоръжаването на Военните сили на Украйна (ВСУ), които активно се солидаризират с позицията на Пентагона, са се появявали и по-рано.

Плановете на отбранителното и външнополитическо ръководство обаче, не са обсъждани с президента на САЩ, отбелязват американските медии.

„Ние считаме, че всички страни, особено тези, които по някакъв начин претендират за участие в уреждането на конфликта в Украйна, са длъжни все пак да избягват каквито и да било действия, заплашващи да провокират поредната спирала на напрежение в този труден регион“, коментира информацията за възможно настаняване на смъртоносно оръжие в Украйна прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Комплексна мярка Въпросът за разполагането на американско оръжие в Украйна се обсъжда от самото начало на въоръжения конфликт в източната част на страната през 2014 година.

Официално Вашингтон не предоставя на Киев „смъртоносно оръжие“, тоест средства, които могат да се използват за убийството на хора. Съобщава се само за изпращането на разузнавателни безпилотници, радари, военни автомобили „Хамър“.

Само че преди време в руските медии се появи информация и за доставки на стрелково оръжие. Формално то е пристигало от България, където е било произвеждано под контрола на американците.
Още през 2015 година президентът на Русия Владимир Путин заяви, че по данни, с които Москва разполага, по това време вече върви процес на доставка на американско смъртоносно оръжие за Украйна.

Противотанковите ракетни комплекси Javelin, за които става дума в материала на изданието WSJ, от 2014 година са голямата мечта на украинските власти.
Говорим за едно от най-съвършените съвременни средства за борба с танковете и бронираните цели.
За днешния украински политически истаблишмънт обаче, получаването на Javelin, както твърди политологът Александър Асафов, се е превърнало в идея фикс и има по-скоро символично значение. „Javelin са отдавнашна мечта на украинското командване.
В техните представи това е оръжие на възмездието, което многократно ще увеличи вероятността от победа.
За тези Javelin те не престават да говорят вече няколко поредни години“, отбелязва експертът. Законът за бюджетните разходи за националната отбрана на САЩ за бюджетната 2017 година позволяват дислоцирането на смъртоносно оръжие в Украйна: противотанкови средства, гранатомети, миномети и стрелково оръжие. Обемът на военната помощ за тази страна, който сенатът планира да съгласува за 2017 година, възлиза на 500 млн. долара, което е със 100 млн. долара по-малко от стойността на общия обем на доставките на военна техника за Украйна през последните три години.

Половината от тези средства обаче, по всяка вероятност ще бъдат отделени само, след като Киев предостави осезаеми доказателства, че в страната се провеждат реформи във въоръжените сили.

Въпросът за тоталната корупция

Според експерти нежеланието на американската изпълнителна власт да разположи в Украйна сериозни въоръжения и да постави ограничения, свързани с осъществяването на реформите във ВСУ, е обусловено от основния проблем на украинските въоръжени сили – тоталната корупция и слабите бойни качества. „Независимо от факта, че днес преживяваме изострени руско-американски отношения, доставките на американско въоръжение не изглеждат реалистични“, коментира още политологът Александър Асафов.

„Украйна е зона на тотална корупция, на тотално ограбване – затова е съвършено очевидно, че доставките на оръжие за Украйна ще минат по контрабандни коридори и веднага ще попаднат на черния пазар на Европа.

А никой не е заинтересован от това, защото Javelin е достатъчно сериозен противотанков комплекс“
, анализира експертът, отбелязвайки, че по този начин, чрез ръцете на крадливите украински прапоршчици, американското оръжие може да попадне в ръцете на терористите.

„А САЩ вече се опариха в Сирия, след като по-старите противотанкови ракети TOW, които доставиха на така наречената „умерена опозиция“, се оказаха в ръцете на „Ан Нусра“ и ИДИЛ“, подчертава Асафов.

„В американския политически и военен истаблишмънт битува ясното разбиране, че всички тези комплекси или ще бъдат прихванати при бойни действия, или продадени. Украинските въоръжени сили – това не е просто корупция, това е корупция, която дават за пример на всички останали“, на свой ред коментира директорът на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов.

Един от най ярките лобисти за въоръжаването на украинската армия, отстояващ тази идея от самото начало, е шефът на сенатския комитет по въоръжените сили Джон Маккейн.
Не е учудващо, че отдавнашният съратник на Маккейн и ръководител на частния университет, кръстен на самия Маккейн Кърт Волкър, назначен от Тръмп за специален представител на САЩ за Украйна, веднага след пристигането си в зоната на конфликта разкри плановете за предоставяне на смъртоносно оръжие на Украйна, в това число противотанкови средства, за „сдържането на Русия в Донбас“.

„Отбранителното оръжие е това, което ще помогне на Украйна да се защити“, казва в интервю за ВВС Волкър. Още през 2015 година Хадли заяви, че САЩ са длъжни да „вдигнат цената на това, което Русия прави в Украйна“, добавяйки, че „даже президентът Путин е чувствителен към чувалите с трупове“.

Усложняване на отношенията „Те много биха искали да направят това, но не могат.“ Така оценява перспективите за разполагане на американско оръжие в Украйна Иван Коновалов.

Според него и Александър Асафов, главната спирачка в този процес е вероятността оръжието да попадне в ръцете на терористите, след което вината за това непременно би паднала върху САЩ. Затова всички изявления за дислоциране на американско смъртоносно оръжие в Украйна имат по-скоро демонстративен характер.

По думите на Асафов основният адресат на това послание е Русия, върху която САЩ искат да окажат натиск. „Става дума за опит за сплашване чрез медиите“, добавя експертът.

„Реални доставки на смъртоносно оръжие ще доведат до по-нататъшно заплитане на кълбото от противоречия между САЩ, НАТО и Русия, като това няма да донесе дивиденти на Съединените щати“, привежда още един довод в полза на своята позиция Коновалов.

*Превод Елена Дюлгерова, a-specto.bg