Визитата на краля на Саудитска Арабия в Русия е водеща тема за руските вестници, обобщава БТА.

По данни на вестника от днешните преговори на госта с президента Владимир Путин зависи сключването на оръжейни договори за над 3 милиарда долара. Утре близкоизточният монарх ще разговаря и с руския премиер Дмитрий Медведев.

Дипломатически източник на изданието разказва за неколкогодишната подготовка на визитата и за "твърде внимателния подбор на дневния ред с оглед и на геополитическия фактор".

Руските преговарящи според всекидневника имат нагласа за размяна на мнения по ситуацията в Йемен, Египет и Сирия. Най-вероятно ще бъде поставен и въпросът за основния геополитически противник на Саудитска Арабия - Иран.

"За Рияд руско-иранските отношения са трън в петата вече от години", тъй че Москва е подготвила контрааргументи, казва анализатор пред "Комерсант".

Москва и Техеран активно сътрудничат по проблема за Сирия като гаранти на примирието, влязло в сила през декември, и координират междусирийския диалог на преговорите в Астана. Саудитска Арабия се мъчи да изключи Иран от политическото уреждане на сирийския въпрос, припомня вестникът.

По негови данни Русия ще предложи на саудитците пакет от договори за близо 3 милиарда долара, включващ по-специално доставката на няколко дивизионна зенитни ракетни системи С-400 "Триумф". Източници твърдят, че при положителен резултат от днешната среща между крал Салман и президента Путин сделката може да бъде сключена в края на месеца.

Москва от 10 години се опитва да стъпи на оръжейния пазар на Рияд. Обсъдени бяха проектодоговори за близо 20 милиарда долара, но до подписване не се стигна.

Шефът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов изтъкваше като причина за това геополитическия фактор.

"Ако наричаме нещата с имената им, саудитците просто си играеха с нас и казваха: Недейте да доставяте системи С-300 на Иран и ще вземаме от вас оръжия - танкове и друга техника", казва Чемезов.

Според източници саудитците искат договорите да им осигурят и съответните технологии, което затруднява преговорите. Засега ресорната компания "Рособоронекспорт" не е коментирала това твърдение.

Според "Комерсант" двамата държавни лидери ще обсъдят също изпълнението на сделката между страните от ОПЕК, целяща да свие предлагането на петрол и да стабилизира цената му, както и евентуалното удължаване на срока й, който изтича догодина.