Видео, на което мъж срязва на две полуавтоматичното си оръжие, стана популярно в социалните мрежи след масовата стрелба в училище във Флорида. Скот Папалардо от щата Ню Йорк е звездата в клип, който вчера следобед бе споделен над 360 000 пъти. На него той реже с циркуляр своя автомат AR-15 и казва, че иска да е сигурен, че той няма да бъде използван в клане като това във Флорида, при което загинаха 17 души миналата седмица.

Папалардо, който е застъпник на правото на притежаване на оръжия и казва, че дори си е татуирал втората поправка на американската конституция на ръката, показва в края на клипа срязания на две автомат и заявява, че сега има едно смъртоносно оръжие по-малко в Америка.



Първа стъпка към затягане на контрола

Доналд Тръмп заяви вчера желанието си за налагане на забрана за използване на устройствата, позволяващи полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

"Инструктирах министерството на правосъдието да предложи регулации с цел забрана на всички механизми, които превръщат законни оръжия в автоматични пушки", заяви Тръмп.

"Тези текстове скоро трябва да бъдат финализирани", добави той по време на церемония по награждаване в Белия дом.

След като мъж уби 58 души в Лас Вегас през октомври 2017 г., използвайки именно такова устройство, Белият дом, конгресмени от Републиканската партия и дори Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) изразиха мнение, че трябва да се въведе контрол върху употребата му. Но пет месеца по-късно Конгресът не е направил нищо по въпроса.

Звездната двойка Джордж и Амал Клуни заявиха, че ще дарят 500 000 долара на учениците, организиращи демонстрация срещу насилието с оръжия, телевизионната водеща Опра Уинфри каза, че ще дари същата сума, предаде Асошиейтед прес.

Студенти и ученици вчера легнаха с кръстосани на гърдите ръце пред Белия дом. Те се опитват да подтикнат президента на САЩ Доналд Тръмп да предприеме действия за засилване на контрола над оръжията в страната след нападението във Флорида, пише британският "Гардиън".

Ученици от гимназията във Флорида, в която бе извършено нападението, ще организират утре митинг в столицата на щата, за да призоват законодателите да предприемат действия, които да попречат на повторение на клането от миналата седмица, при което загинаха 17 ученици.

Писателят Стивън Кинг пък заклейми в "Туитър" конгресмена от Мейн Брус Поликуин, за това че получавал хиляди долари от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия. Според в. "Ню Йорк таймс" асоциацията е похарчила над 200 000 долара, за да подпомогне политическата кариера на Поликуин.