На съвещание с военни лидери и производители на оръжие в Сочи Путин заяви, че Русия - както и други страни - работи по нови оръжейни системи.

Разработват се лазерни, звукови и роботизирани оръжия, добави президентът, който не съобщи данни за конкретни програми.

Руски военни са заявявали, че страната проектира нови бойни глави за балистичните си ракети, които ще са в състояние да извършват резки маневри, за да избягват вражеската защита.

Разработват се и лазерни оръжия, които могат да бъдат монтирани на самолети и хеликоптери, припомня АП.

Кремъл продължава програмата за модернизиране на въоръженията въпреки рецесията, в която се оказа руската икономика.

В Русия 19 ноември, т.е. утре честват Ден на ракетните войски и артилерията и по този повод висши военни в страната припомниха за нови системи, които скоро ще бъдат въведени във въоръжените сили.

Оръдие от ново поколение ще се движи и стреля само

Сред тях е роботизирана артилерийска установка, в която оръдието ще се зарежда и насочва автоматично. Тя се разработва на основата на новата самоходна гаубица „Коалиция СВ“, съобщи ген. Михаил Матвеевски, командващ на ракетните войски и артилерията.

„В перспектива може да се говори за изцяло роботизирани артилерийски комплекси, изпълняващи задачи без никакво човешко участие“, добави Матвеевски, цитиран от РИА Новости.

152-милиметровата гаубица „Коалиция СВ“ за първи път беше представена официално миналата година на парада в Москва за 70-годишнината от Победата.

Нейна особеност е режимът „Ураганен огън“, който позволява няколко снаряда, изстреляни от едно оръдие, но под различен огън едновременно да достигнат целта.

Въвеждането на това оръжие в армията предстои в най-близко време, поясни днес ген. Матвеевски.

Друга новост, за което руските медии съобщават днес, е тактическият ракетен комплекс „Искандер-М“ (обсег 500 километра), който до 2020 г. ще замени системата от предишно поколение „Точка-У“.