Кобане, който се намира на около 15 км от границата с Турция, се защитава от джихадистите на "Ислямска държава".
 
Доставките от въздуха са първите по рода си и бяха предшествани от въздушни удари на САЩ и коалиционните партньори във и около Кобане, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.
 
Вчера Пентагонът съобщи, че през последното денонощие са извършени 11 удара в района на града.

Централното командване на американските въоръжени сили посочи в комюнике, че военни транспортни самолети С-130 са пуснали от въздуха оръжия, муниции и медицински изделия, за да помогнат на съпротивата срещу опитите на "Ислямска държава" за постави под свой контрол целия град.

Говорителят на кюрдските сили Полат Кан потвърди информацията в акаунта
си в Туитър.

Турция няма да въоръжи или да предаде оръжия на кюрдските бойци, противопоставящи се на „Ислямска държава” в сирийския град Кобани, съобщи Voice of America, на която се позова "Фокус".

Турският президент Реджеп Ердоган приравни кюрдските сили в Кобани с тези от Кюрдската работническа партия (ПКК), която води дългогодишна борба за самоуправление в Турция.
Турция и САЩ разглеждат ПКК като терористична организация.

Ердоган заяви, че „ще е много, много погрешно да се очаква”, че турското правителство „открито ще каже „да” на НАТО-вските си партньори от САЩ в знак на такава подкрепа. Да се очаква подобно нещо от нас е немислимо.”

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Индонезия за участие в церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Джоко Уидодо, но също така да потърси повече помощ от лидерите от Югоизточна Азия за борбата срещу "Ислямска държава" в Близкия изток, съобщи Ройтерс.
 
През еднодневния си престой в Джакарта Кери планира двустранни срещи с Уидодо, премиерите на съседните Малайзия и Сингапур, султана на Бруней, австралийския премиер и външния министър на Филипините.