Това коментира днес по време на ВИП-деня на международното учение "Шабла 2017" президентът Румен Радев.

Той посочи, че през тази година Румъния е постигнала 2 процента от БВП за отбрана, а в Гърция това е станало отдавна.

„Ако не се организираме навреме и не реализираме проектите за модернизация, ще се окажем на опашката в НАТО по разходи за отбрана. Това вече не е принос, това вече не е генериране на способности. Това е консумация на сигурност на гърба на нашите съюзници“, посочи Румен Радев, цитиран в съобщение на президентството.

Президентът беше категоричен, че България не може повече да чака, защото Въоръжените сили са на ръба.

Те отдавна са на критичния минимум. И когато сме взели някакви решения, когато има ясни процедури за тяхното изпълнение, когато има ясни разчети точно какви способности се постигат, ние трябва да уважаваме собствените си решения. Трябва да бъдем предсказуеми партньори в тази колективна организация“, подчерта Румен Радев.


Учението се проведе при една изключително динамична и сложна обстановка със стрелби по всякакви мишени, коментира още главнокомандващият. По мнението му екипажите са се справили блестящо. Давам изключително висока оценка, допълни Радев.

Запитан как оценява международното участие, президентът беше категоричен, че само съвместната подготовка може да ни гарантира изграждане на съответните способности и ефективност в една колективна система на отбрана.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също даде висока оценка на проведените днес бойни стрелби. В отговор на журналистически въпрос за повишаване на парите за отбрана министър Каракачанов заяви, че ще успеем да достигнем 2% от БВП за отбрана. Според него обаче най-важно е да се направят разумните разчети, за да се похарчат парите на българския данъкоплатец правилно, така че да се увеличат способностите на въоръжените ни сили, съобщи пресцентърът на Министерство на отбраната.

Гостите имаха възможност да наблюдават бойни стрелби на българската военна авиация и зенитно-ракетните комплекси на страните-участници в учението – България, САЩ, Република Сърбия и Украйна.

В стрелбите се включиха всички системи за противовъздушна отбрана, които са на въоръжение в трите вида войски на българските Въоръжени сили. Те демонстрираха бойни способности по поразяване на цели при усложнена метеорологична обстановка на зенитен полигон „Шабла“ в направленията: „земя-земя“, „земя-въздух“, „въздух-въздух“ и „въздух-море“.

В стрелбите участваха зенитно-ракетни комплекси ЗРК С-125, „Куб”, „Оса”, „Стрела-2М”, както и изтребители МиГ-29. Разчетното бомбопускане на светещите парашутни мишени беше извършено от самолети Су-25.

Република Сърбия, Украйна и САЩ участваха в учението със зенитно-ракетни дивизиони и извършиха пускове „земя-въздух“ със зенитно-ракетни комплекси С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.

На ВИП-деня на учението присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-командирът на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-майор Тимъти МакГуайър, началникът на ГЩ на Украйна армейски генерал Виктор Муженко, командирът на ВВС на Украйна генерал-полковник Сергей Дроздов, посланиците на страните-участници в учението, висши офицери и представители на областната и общинската администрация в региона.