"Сенатът на САЩ току-що одобри проекта за бюджет на САЩ за национална отбрана за 2018 г. 
Проектозаконът разрешава предоставянето на смъртоносни оръжия от отбранителен характер на страната ни. 
За първи път на законодателно равнище се предлага да се предоставят на Украйна следните защитни средства: средства за ПВО и наблюдение, морски средства против мини; кораби за крайбрежни действия и брегова  охрана", пише Порошенко на страницата си във Facebook.
 
Според него, законопроектът "също така включва разпоредби, които позволяват използването на бюджета за отбрана и фондове на САЩ за рехабилитация в лечебни заведения на Съединените щати на ранените украински войници, както и за укрепване на капацитета на ВВС и военноморските сили" в Украйна.

В допълнение, според Порошенко, "законопроектът се очаква да предостави 500 млн. долара  на Украйна в областта на сигурността и отбраната".

Същевременно през август,  президентът на т. нар. "Донецка народна република"   Александър Захарченко предупреди, че Киев ще провокира нова спирала на насилие в Донбас, ако получи смъртоносни оръжия от САЩ.
 
Вчера американският Сенат одобри с голямо мнозинство бюджета за отбрана  на страната за 2018 финансова година, която започва в Съединените щати на 1 октомври 2017 година. За отбрана през следващата година са предвидени 700 милиарда долара.

С предоставените средства трябва да бъдат закупени 4 изтребителя Ф-35, с 24 повече от поисканите от президента Тръмп, както и 13 нови кораба. Президентът на САЩ беше поискал закупуването на 8 кораба.

Освен това разходите за противоракетна отбрана ще бъдат увеличени с 8 на сто повече, отколкото поиска правителството (общо 8,5 милиарда долара), отбеляза АФП, цитирана от БТА.