Министърът обвини американските и германските фирми, че прилагат, макар и негласно, ембарго спрямо Турция, когато става дума за оръжейни продукти, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

"Днес много американски и германски фирми негласно прилагат ембарго, като не дават или бавят резервни части, които използваме за продукти, свързани с отбраната", оплака се Джаникли. Министърът говори на проява в Анкара по повод Деня на ветераните.

"Положението в настоящия момент е такова. Не говорим за даром, плащаме предварително. Те се държат към терористичните организации изключително щедро, но ние, особено през последните години, водим борбата изцяло със собствени сили и покриваме нуждите си с местни продукти на отбраната и ще продължим да го правим", каза още Джаникли.

Турция, която е ангажирана в борба срещу тероризма на няколко фронта, отдавна недоволства, че нейни съюзници от НАТО отказват да й продават оръжие.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган последно даде израз на недоволството си в Ню Йорк, където е за Общото събрание на ООН.

"Ние не можем да купим с парите си оръжие от САЩ, а САЩ дават оръжие на терористична организация", заяви той, визирайки подкрепата на САЩ за сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Анкара смята СЗН за терористична организация, свързана с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Германия също обяви наскоро, че ограничава продажбата на оръжия за Турция, макар че канцлерът Ангела Меркел се обяви срещу пълна забрана за износа на оръжие за партньорката в НАТО.

Анкара обвини в отговор Берлин, че желае да отслаби борбата на Турция срещу тероризма.