Такава позиция застъпва сирийската опозиция на започналите днес преговори в столицата на Казахстан. Цитират я ТАСС и БТА.

Само след като има действащо примирие, „ще може да се премине към обсъждане на процеса на политическо уреждане”, заяви ръководителят на опозиционната делегация Мохамед Алуш.

"Примирието трябва да работи наистина преди да можем да преминем към други въпроси", каза той след първата сесия разговори.

Алуш добави, че опозицията се стреми към политическо уреждане и мир, но е готова и за продължаване на бойните действия.

"Ние сме мирни хора, искаме да защитим жителите на Сирия, но ако е необходимо сме готови да продължим борбата си", каза той.

На първата сесия преговори на една маса седнаха представители на правителството и опозицията на Сирия, на Русия, Турция и Иран.

Там бяха и специалният представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура и посланикът на САЩ в Казахстан Джордж Крол като наблюдател.

Дамаск: Без примирие за терористите

Режимът на прекратяване на огъня в Сирия трябва да действа на територията на цялата страна с изключение на районите, в които действат терористични групировки като "Ислямска държава" и "Джебхат Фатах аш Шам".

Това заяви в Астана ръководителят на сирийската правителствена делегация Башар Джаафари, който е постоянен представител на Дамаск в ООН.

Сесията на преговорите в Астана протича при закрити врата.

На нея не се предвиждат преки разговори между делегациите на сирийското правителство и сирийската опозиция, въпреки че те седяха на една и съща голяма кръгла маса за преговорите в началото на преговорите.

Външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов призова днес участниците в преговорите да постигнат пробив в уреждането на конфликта.