Върхът се намира югозападно от Дамаск, предаде телевизионният канал "Ал Маядин", цитиран от ТАСС и БТА.

Според информация на канала терористите, отбраняващи се в два укрепени пункта - Бейт Джин и Маар ел Мир, се съгласили да капитулират и започнали преговори със сирийските военни.

Остатъците от "Джебхат ан Нусра" бяха обкръжени в този район в края на миналата седмица. При военна операция на сирийските войски беше отрязан пътят на терористите по долината на река Нахр Авадж по посока на Голанските възвишения, окупирани от Израел. Сега им се предлага да сложат оръжие и да се преместят на автобуси заедно със семействата им в южния сирийски град Дераа или в провинция Идлиб в северозападна Сирия.

Преговори за извеждане на членове на въоръжената опозиция се водят и в друг район на подстъпите към сирийската столица - Източна Гута, където е създадена зона за деескалация.

В неделя трябваше да започне евакуацията на бойците на "Джебхат ан Нусра" и други радикали от бежанския лагер Уафидин, но реализацията на сделката, постигната в споразумение за локално примирие, бе отложена в последния момент заради разногласия, избухнали между въоръжените групировки.

Няма данни за броя на опозиционните бойци и членовете на техните семейства, които трябваше да бъдат отведени с автобуси в провинция Идлиб.

ТАСС припомня, че през януари въоръжени привърженици на Джебхат ан Нусра (1142-ма души общо), които отказаха да се предадат на сирийските власти, напуснаха долината Уади Барад западно от Дамаск.

През май около 2000 бойци бяха отведени в Идлиб от столичните предградия Барзи и Кабун.