По неговото мнение това би засегнало всички опити за насърчаване на демократичните ценности в страната.

„Тези, които не участват (в опита за преврат), не трябва да бъдат хвърляни в огъня заедно с виновните. Започването на "лов на вещици" хвърля сянка върху всички усилия, които се правят по пътя на демокрацията“, каза Киличдароглу в интервю за „Асошиейтед прес“, цитиран и от БГНЕС.

Политическият лидер смята, че е необходимо да бъдат открити реалните извършители на опита за преврат, а ако властта излиза от рамката на закона, то няма да се отличава от самите престъпници.

Той също така определи като недопустими задържанията на журналисти в Турция, само заради това, че „изразяват своето собствено мнение“.

По отношение на духовника Фетхуллах Гюлен лидерът на РНП заяви, че ако има реални доказателства срещу него, то той трябва да бъде върнат в Турция.

Над 13 хиляди души бяха задържани в арестите преди да им бъде потърсена съдебна отговорност заради опита за преврат, който изненада режима и доведе до смъртта на 270 души. Над 9 хиляди души се намират в предварителния арест. В страната бе обявено извънредно положение, отбелязва АФП.

Военнослужащите, участвали в нападението на хотела, в който се е намирал президентът Реджеп Ердоган, са имали заповед да го заловят жив, признал курсант от военната академия в Истанбул.

"Наредено ни беше да заловим президента жив. Това беше заявено на отряда от 27 души непосредствено преди операцията. Във военно-въздушната база ни беше наредено да сме в готовност за възможни сблъсъци. Това беше шок за нас, но си замълчахме и обсъждахме ставащото само помежду си", казал курсантът, цитиран от РИА Новости.

Канадският гигант в развлекателните програми „Сирк дю Солей” (Cirque du Soleil) анулира 40 спектакъла, който трябваше да се играят в Турция това лято.

„Не сме в състояние да осигурим безопасността на нашите служители”, обясни пред канадската обществена телевизия Radio-Canada говорителката на „Сирк дю Солей” Мари-Елен Лагасе.

Спектакълът „Блюм” (Blüm) трябваше да участва във фестивал в Анталия. В него бяха ангажирани повече от 70 души от „Сирк”.