Говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Алистър Баски, който потвърди информацията пред журналисти от  "Уолстрийт джърнъл", отказа да уточни от какви принципи ще се ръководи Пентагонът при защитата на подкрепяните от САЩ отряди на опозицията в Сирия.

Той заяви, че правителството на САЩ е готово да вземе всички необходими мерки, за да гарантира, че тези сили успешно ще изпълнят поставените им задачи. По думите на говорителя Пентагонът е готов да оказва и "огнева подкрепа, за да ги защити".

Според източници на "Уолстрийт джърнъл", "президентът Обама е разрешил да се използва авиация за защита на новите сили в Сирия, подкрепяни от САЩ, в случай, че те са нападнати от правителствени войски или други групи" - има се предвид "Ислямска държава".
 
"Тази стъпка може да увеличи риска от открит конфликт между САЩ и режима на (сирийския президент Башар) Асад", констатира вестникът.

Източниците уточнили, че Пентагонът ще извършва настъпателни въздушни операции в подкрепа на опозиционните формирования в борбата им срещу ИД, но не и срещу правителствените войски. При това, при провеждането на "отбранителните операции", т.е. за защита на опозицията, на американските военни е разрешено да използват авиация както срещу джихадистите, така и срещу силите на законното правителство на страната.

Шефът на Пентагона Аштън Картър неотдавна призна, че американската програма за подготовка на формированията на умерената сирийска опозиция среща трудности и сега в нея участват едва 60 души. По думите на Картър, този малък брой се дължи на "щателната проверка и процеса на подбор" на кандидатите за военна подготовка.

Москва: Следва още по-голяма дестабилизация

Русия е уверена, че плановете на САЩ да нанесат въздушни удари по позиции на сирийските въоръжени сили на Сирия ще доведат до още по-голяма дестабилизация на Сирия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Москва нееднократно е подчертавала, че помощта за опозицията в Сирия води до още по-голяма дестабилизация", каза пред журналисти прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според него отслабване на режима в Сирия ще намали способността му да противодейства на "Ислямска държава".