Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър поясни, че "реалността в Алепо - с възобновяването на въздушните удари, бойните действия, настъплението на правителствените сили - тласка умерената опозиция" към терористичната групировка "Ан нусра".

"Това само подхранва екстремизма", каза той. По думите му "опозицията се опитва да се защитава".

Изявлението е едновременно признание и отговор на многократните твърдения от руска страна, че откровени терористи воюват заедно с въоръжената опозиция против режима в Дамаск.

Москва редовно упреква американските си партньори в Сирия, че не полагат усилия за разделяне на "умерената опозиция", която подкрепят, от терористични групировки.

Тонър заяви, че САЩ продължават преговорите с групите на "умерената" опозиция и разясняват на техни представители подробностите на Женевските договорености.

Той отбеляза, че САЩ "продължават да водят преговори с Русия" за "възстановяване на доверието" към процеса на примирието в Сирия. Според него, ако Москва направи "сериозни предложения", Вашингтон "ще ги изслуша и разгледа".

Освен това според американски служители бунтовниците в Сирия може да получат средства за ПВО.

Служителите, цитирани от Ройтерс, казаха, че провалът на прекратяването на огъня в Сирия "увеличава вероятността" държавите от Персийския залива да въоръжат сирийските бунтовници с преносими зенитни ракетни комплекси, с които да се защитават от бойната авиация на сирийското правителство и Русия.