Софийският градски съд осъди на две години и половина условно с четири години изпитателен срок д-р Михаил Маджунов и на по 6 месеца условно, с три години изпитателен срок, д-р Иглика Станчева и д-р Юлиян Рангачев, обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост на Гергана Илиева, предаде БНР.

Маджунов получи и забрана да упражнява лекарските си права за 2 години и половина.

Анестизиологът Иван Табаков бе оправдан.
Според съда той наистина е извършил нарушения при поставяне на анестезията, но те не са престъпни, тъй като действията не са повлияли за смъртта на детето, съобщи Нюз.бг.

Прокуратурата пледира условни наказания за Маджунов и Станчева и оправдание за Табаков и Рангачев.
Според съда Станчева и Рангачев са били длъжни да назначат преливане на кръв.

Резултатите от проверката на изпълнителна агенция „Медицински одит” по случая показаха, че детето е починало след лекарска грешка, тъй като е било подценено състоянието му от лекуващия лекар - Маджунов, който го оперирал първо.

Разследването установи, че смъртта на Гери е настъпила от хипокалемия - след като загубила много кръв, калиевите йони в нея рязко намалели и сърцето спира.
В последните си дни Гергана се е мъчила
- не само повръщала, но и гълтала кръв - цели 60 мл.

Съдът реши, че тримата медици трябва да заплатят солидарно 100 000 лева на семейството на детето.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Адвокатът на семейството Слави Димитров заяви коментира, че ще обжалва условните присъди и обстоятелството, че на двама от лекарите не е наложена забрана да практикуват.

След случая д-р Михаил Маджунов беше уволнен дисциплинарно.