Преди година малкият Христо Б. получил тежка очна травма с нараняване на роговицата, луксирана леща, разкъсан ирис, отлепена ретина и откъснато цилиарно тяло.

За да се спаси зрението му, момчето е претърпяло общо три операции, при последната от които му е имплантиран изкуствен ирис – при това безшевно към леща-имплант.

Изкуственият ирис се изработва индивидуално по цвят и рисунък след професионална фотография на другото око и е разрешен за употреба след индивидуално обучение и сертификат на хирурга. Той е бил поръчан на лицензирана немска лаборатория, където се изработва от особен вид силикон с изкуствени фибри, в максимално сходство с всички специфични нюанси и крипти на здравия ирис.

В края на юли екипът на доц. Иван Танев от Александровска болница в София имплантира успешно изкуствения ирис, изкуствена леща и заместител на стъкловидното тяло на пострадалото око на Христо.

Операцията е продължила няколко часа и е протекла гладко спрямо тежестта на случая.

Такава комплексна хирургия на един етап не е извършвана, като това е уникално не само за България, но и за световната практика”, обяснява доц. Танев.

„Благодарни сме на всички, на всички хора, и сме много щастливи, че окото е спасено”, споделя майката на Христо Росица.

Специалистите твърдят, че възстановителният период ще бъде дълъг, но резултатите са обещаващи и детето ще бъде изписано утре.