Задържани са 16 души, сред които и лидерът на организацията. Между арестуваните има трима български граждани, двама от които познати като участници и в други нелегални фабрики.

От разбитите две фабрики са иззети общо 17 тона нарязан тютюн, повече от 500 милиона къса цигари, машини и множество материали, използвани за престъпната дейност, съобщиха главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, цитирани от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Вижте снимки >>

Успешната мащабна реализация, координирана от Европол, е проведена миналата седмица от правоохранителните органи на четири държави-членки на ЕС - Австрия, Унгария, Словакия и Белгия.

"Операцията е планирана и осъществена след придобита от ГДБОП оперативна информация, която е подадена към партньорските служби", заяви комисар Георги Костов.

Тази реализация и операцията, проведена съвместно с испанските служби през месец юли т.г., са доказателство за успехите, които ГДБОП постига и на международно ниво“, подчерта главен комисар Костов и изтъкна високата оценка за работата на главната дирекция, дадена от страна на Европол.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов предостави детайли за извършената оперативна работа, довела до провеждане на международната операция.

Информацията за австрийски гражданин, имащ намерение да закупи машина и консумативи за производство на цигари в България, е постъпила в сектор „Контрабанда“ през месец май т.г.

В хода на оперативните действия е установена както самоличността на мъжа, австрийски гражданин от грузински произход Едуард Абаев - засичан и при реализация в Белгия през август 2015 г., когато отново по информация на ГДБОП беше неутрализирана фабрика за производство на цигари, така и движението на камиона с машините и мястото, където са дислоцирани.

Специализираната операция е проведена миналата седмица, като фабриката е намерена в работен режим. На място са задържани четирима молдовци, а след проведени оперативно-издирвателни действия са арестувани организаторът на фабриката и трима негови приближени, контролирали производството в Будапеща.

Същия ден в Австрия, при проверки в предградия на Виена, е установена още една фабрика в работещ режим. Там са задържани белгиец, трима българи, двама сърби и двама черногорци.

На следващ етап е проверен и склад в Словакия. При акциите са иззети: от фабриката в Будапеща - 10 т нарязан тютюн, 50 мастербокса цигари Gold Mount, познати предимно на британския пазар, четири машини и множество материали за производство на цигари; от фабриката във Виена – 7 т нарязан тютюн и около 500 мастербокса фалшиви Marlboro.

В Словакия са открити 15 мастербокса Gold Mount.

Австрийските и унгарските власти извършват оценка на нанесената щета, прави се експертиза и на откритите веществени доказателства.