Това се посочва в официално съобщение, разпространено след срещата на петролните министрите на членките на картела във Виена, информират световните агенции, цитирани от БТА.

Държавите от ОПЕК решиха да запазят общата цел за добив от 30 млн. барела на ден, дори след като суровият петрол се обезцени с над една трета от юни насам.

Цената на суровия петрол от бенчмарковия сорт Brent намаля до нов четиригодишен минимум след като на срещата на петролния картел ОПЕК бе взето решение на този етап да не бъде намаляван добивът с цел задържане на цената, съобщи агенция Reuters.

Това е правилното решение, каза министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими в отговор на въпрос дали картелът е трябвало да намали добива си.

На заседанието също така е била одобрена кандидатурата на министъра на петрола на Нигерия Деизиани Алисон-Мадуеке за следващ председател на организацията, съобщи ТАСС, позовавайки се на думите на самата Алисон-Мадуеке.

В момента председател на ОПЕК е вицепремиерът на Либия Абдулрахман Атахир ал Ахириш.

Същевременно пълномощията на генералния секретар на организацията Абдала Салем ел Бадри са продължени до 31 декември 2015 година.

Ел Бадри посочи, че може въпросът за квотите може да бъде обсъден отново след половин година.

ОПЕК и Русия са обсъдили прогнозите за петролния пазар. Картелът и Москва ще сравняват данните за добива и прогнозите, но освен това организацията не вижда други начини за сътрудничество, допълни той.

За страните от организацията понижаването на цените на петрола няма принципно значение, отбеляза Ел Бадри.

ОПЕК прогнозира, че през 2014 година световният брутен вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 3,2 на сто, а през 2015 година - с 3,6 на сто, като търсенето на петрол ще се увеличава, се посочва също така в официалното съобщение.

Следващата среща на организацията ще се проведе на 5 юни 2015 година.

Днешното решение бе очаквано, отбелязва Ройтерс. Преди срещата Саудитска Арабия посочи, че подкрепя запазване на статуквото.