Комисариатът изрази опасения, че такъв подход разпалва антиимигрантски настроения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Въпросникът под формата на "национално допитване" се разпраща на унгарските избиратели с цел да се търси политическа подкрепа за антиимигрантската политика на премиера Виктор Орбан и за неговия призив към ЕС да даде на отделните страни членки по-широки права да водят собствена политика към имигрантите.

Един от въпросите към избирателите е дали са съгласни с правителството, че то трябва да подкрепя "унгарските семейства и децата, които се раждат в тях", изключвайки имигрантските.

Предговорът на въпросника е написан лично от премиера Виктор Орбан.

"Ние сме обезпокоени от формулирането по подвеждащ начин на някои от водещите въпроси, които активно подтикват към враждебност към мигрантите и крият риск от ксенофобия в страната", се казва в декларацията от офиса на Върховния комисар на ООН за човешките права.

Будапещенското бюро на "Амнести интернешънъл" призова за бойкот на допитването и препоръча на гражданите вместо това да пращат писма на Орбан с искане Унгария да спазва човешките права на имигрантите и бежанците, както и самият той да се въздържа от използване на преднамерен език към тях.

"Мигрантите не са престъпници и не представляват заплаха за унгарското общество", подчертава Амнести.

Анкета: Как да се разпределя имигрантският поток в ЕС?