Това пише в статия в сайта на в. "Хъфингтън пост" блогърката Ернеста Реди, съобщи БТА.

Съгласно принципа на ООН за ротация между петте регионални групи се предполага постът сега да се поеме от кандидат от Източна Европа, която е единствената група без свой представител начело на световната организация до момента.

Има дълъг списък от много способни жени с нужните качества и опит за тази длъжност, включително няколко от Източна Европа. Предизвикателството за тях обаче ще бъде да си осигурят подкрепата на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, всяка от които има право на вето, пише авторката.

Първата жена президент на Литва Далия Грибаускайте, която сега кара втори мандат, често се споменава, макар и да не е давала признак, че се интересува от поста.
Тя е популярна фигура и на европейската дипломатическа сцена. Била е зам.-външен министър, финансов министър и европейски комисар за финансовото програмиране и бюджета, което й дава впечатляващ политически и институционен опит. Добре е приемана в САЩ и ЕС, но предвид острите й критики към намесата на Русия в Украйна и водещата й роля при налагането на европейските санкции, тя едва ли ще е приемлива за Кремъл, отбелязва Ернеста Реди.

Друга силна кандидатка е първият вицепремиер и външен министър на Хърватия Весна Пусич. За разлика от Грибаускайте, тя е изразила публично желанието си да се кандидатира за поста и активно събира подкрепа.
Пусич е популярна сред европейските либерали, но кандидатурата й в момента няма вътрешнополитическа подкрепа. Направила е положителни стъпки за помирението на Балканите, но все още не е била изпитана на международната сцена.

Почти всички досегашни генерални секретари на ООН са били или външни министри, или високопоставени служители на ООН.

Единственият настоящ кандидат, който е и двете е Ирина Бокова, бивш български външен министър и сегашен генерален директор на ЮНЕСКО втори мандат. Тя си е осигурила подкрепата на своето правителство и вероятно е източноевропейският кандидат с най-добри позиции.
Смятана е за приемлива от САЩ, Русия и Китай и дори се смята, че Бан Ки-мун я предпочита за свой приемник.

Според бившия автор на речите на Кофи Анан - Едуард Мортимър, "ако американците и руснаците я харесват и тя е жена и от Източна Европа, това слага чавките във важни квадратчета".

От всички регионални групи в ООН Източна Европа е най-тежката заради предизвиканите от конфликта в Украйна разделения и лошото състояние на отношенията между Русия и Запада.

Ако петимата постоянни членове на Съвета за сигурност не успеят да се договорят за подходящ кандидат от Източна Европа, има вероятност да се обсъдят кандидатури и от други части на света, отбелязва Ернеста Реди в статията си.