Прогнозата се съдържа в нов доклад на ООН, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

България е една от 48-те държави в света, чието население ще намалее драстично до 2050 г. В доклада се прогнозира, че заради ниската раждаемост след 35 години в нашата страна ще живеят над 15% по-малко хора, цитира доклада БНР.
 
По този показател България се нарежда заедно с държави като Хърватия, Румъния, Сърбия и Украйна.

В момента световното население е 7,3 милиарда души, като Китай и Индия имат по над един милиард жители.

През 2022 г. Индия ще бъде най-многолюдната държава

След по-малко от десет години Индия ще изпревари Китай и ще се превърне в най-населената държава в света, съобщава Ройтерс, цитирана от Агенция "Фокус", позовавайки се на информация от ООН.

В средата на столетието ще се случи още една забележителна промяна – Нигерия ще измести САЩ от третото място в статистиката за най-населените страни, сочат прогнозите на статистите.

Очаква се в периода до 2050 г. девет държави да съставят половината от прираста на населението в света: Индия, Нигерия, Пакистан, Конго, Етиопия, Танзания, САЩ, Индонезия и Гана. Африка има най-високия прираст на население в света.

Застаряването

Отбелязва се и глобалното застаряване. До 2050 г. броят на хората на възраст от 60 години нагоре ще се увеличи повече от два пъти. Водеща по този показател ще е Европа, където се очаква към 2050 г. 34 процента от населението да е на възраст над 60 години.

Докладът на ООН осъвременява предишни оценки на числеността на населението с нови данни от националните преброявания през 2010 г. и актуални здравни и демографски проучвания.