Още в навечерието на Общото събрание на ООН над 2/3 от страните в Генералната асамблея подкрепиха инициативата на САЩ за мащабни реформи, които да намалят бюрокрацията и увеличат ефективността, коментира БНР.

След това разговорите на високо равнище засегнаха ядрената заплаха от Северна Корея, кризата с малцинствената група Рахинджа в Мианмар, разпространяването на тероризма и климатичните промени.

В дневния ред се включи и споразумението за ядрената програма на Иран.

По време на дебюта си на Общото събрание на ООН президентът Доналд Тръмп отправи най-предупреждение към Пхенян: "Съединените щати притежаваме огромна сила и търпение, но ако ни принудят да защитаваме себе си или своите съюзници, няма да имаме никакъв друг избор, освен тотално да унищожим Северна Корея".

Напредъкът на Северна Корея по въпроса за изграждане на ядрен арсенал е тревога за световната общност. Америка уверява, че не иска да се стига до война, но ако бъде нападната няма да има друг избор, освен да отговори. В същото време след маратона от срещи в Ню Йорк администрацията на Белия Дом изрази удовлетворение, че е събрала коалиция за по-строги санкции срещу Северна Корея.

Нещо повече - Вашингтон е доволен, че санкциите се прилагат и е възможно те да принудят управлението на Ким Чен ун да седне на масата за преговорите.

По време на речта си американският президент говори и за споразумението за ядрената програма на Иран, което бе сключено по време мандата на Барак Обама. Сега за Тръмп договорът дава възможност да Иран да разработва ядрени оръжия. Държавният глава призова за по-твърд подход към Техеран, защото по думите му от там освен ядрена заплаха тръгва и финансиране за терористични групировки.

По този начин от трибуната на ООН Тръмп порица онези страни, които не правят достатъчно срещу Иран. Но това противоречеше на думите му в същата тази реч за суверенни държави с право на избор какви политики да следват.От своя страна в края на седмица посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли поясни, че няма нищо необикновено в промяната в мнението за договора за ядрената програма на Иран - договор все още подкрепян от важни за Америка съюзници.

„Най-разумното, което всяка държава може да стори и да го преразгледа и да се попита дали договорът действа. …Защото пред нас е една държава, която казва „смърт на Америка“ и работи с други държави, които може би искат подобно нещо. Президентът носи отговорността да гарантира, че нищо няма да се случи на американци. Според мен той се опитва да направи именно това", обясни Хейли.

Президентът Тръмп подаде ясно послание, че организацията на Обединените Нации ще бъде силна организация, когато в нея членуват суверенни и силни независими държави.

Неговото послание - независимо в какви организации и съюзи членуваш - на първо място са интересите на своята собствена страна.