Представител на местната полиция обясни, че са убити четирима сомалийци и петима чужденци, включително кенийци, работещи за световната организация, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Последното тяло все още не е разпознато.

10 души са ранени.

Четирима от убитите са работели за Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), предаде Ройтерс, като се позова на изявление на УНИЦЕФ.
Други четирима служители на фонда са тежко ранени.

Ислямистите "Аш Шабаб" поеха отговорност за нападението, предаде още Ройтерс, цитирайки говорителя на групировката за военните операции шейх Абдулазиз Абу Мусаб.

"Бомбата вероятно е била прикрепена към микробуса и е била задействана близо до жилищен комплекс на ООН", съобщи Абдулахи Мохамед, говорител на полицията в Пунтленд, цитиран от Франс прес.

Източници от службите за сигурност допуснаха възможността превозното средство да е било поразено от самоделна бомба, заложена край пътя и задействана при преминаването му.

Микробусът е превозвал служители на ООН от комплекса, където живеели, към работното им място.

В началото на месеца "Аш Шабаб" щурмува университет в Североизточна Кения и уби 148 души, десетки бяха ранени.

През 2013 г. групировката уби близо 70 души в мол в Найроби.

Ислямистка групировка "Аш Шабаб" вече заяви, че обмисля съюз с "Ислямска държава". Не всички нейни командири обаче са съгласни да сменят съюзника си "Ал Кайда". Новият лидер Ахмед Умар Абу Убайда смята "Ислямска държава" за по-обещаващ съюзник.

Междувременно агенти на ФБР арестуваха шестима души в щатите Минесота и Калифорния във връзка с терористично разследване, предаде Ройтерс.
Част от задържаните са представители на многобройната сомалийска общност в Минесота, съобщи щатското обществено радио.

Предмет на разследването са младежи, пътували или опитали се да заминат за Сирия, за да се присъединят към джихадистки организации, включително групировката "Ислямска държава" (ИД), предаде Асошиейтед прес, цитирайки федералните власти.