По този повод психоложката доц. Маргарита Бакрачева формулира противоречиво положение за България и българите - хем трайно "на дъното на таблицата", хем неудовлетворени от живота, хем щастливи.  

В документа на ООН е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството. А посветеният на нея ден сега се чества вече за пети път.

Щастието - пояснява резолюцията - трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие.

ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието.

Богатството не говори достатъчно

Инициативата за него е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията въвежда от 1972 г. показателя Брутно национално щастие. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната.

Брутното щастие се изчислява на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство.

Конституцията на Бутан от 2008 г. провъзгласява увеличаването на щастието за е една от целите на държавната политика. В страната вече има държавна комисия по брутното национално щастие.

От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден в индийския щат Мадхия Прадеш.

Класации

От 2012 г. ООН публикува специален доклад, в който има и подреждане държавите по нивото на щастието в тях.

Отчитат се показатели като брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията. Участват и резултати от допитване до общественото мнение (например за личната свобода, увереността в утрешния ден, щедростта, причините за радост и безпокойство).

Според  публикуваната днес класация, цитирана от агенция "Фокус", на първо място в света по щастие излиза Норвегия, тя измества друга скандинавска страна - Дания.

В миналогодишния доклад, изготвен по данни от 2013 - 2015 г., най-щастливата държава беше Дания, следвана от Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия. Накрая на класацията бяха Того, Сирия и Бурунди.

Подобен рейтинг изготвя и британският изследователски център "Ню икономик фаундейшън" заедно с неправителствени организации.

Методиката е друга; тя отчита само четири показателя - ниво на социалното неравенство, оценка на въздействието върху околната среда, продължителност на живота и благополучие на гражданите. Според нея най-щастливите държави са Коста Рика, Мексико и Колумбия. В дъното на класацията са Того, Люксембург и Чад.

България била на дъното

Трайно няма тенденция за промяна, трайно сме на дъното на таблицата. Това каза за Агенция "Фокус" доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Департамента по психология към Институт за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (БАН).

Специалистката не уточнява по коя методика е отредено такова място на страната ни.

По повод Международния ден на щастието доц. Бакрачева посочи, че има разлика между щастие, положителни и отрицателни емоции и удовлетвореност от живота.

"Ако гледаме в чисто национален аспект, българите са крайно неудовлетворени от начина на живот, т.е. имат много ниска удовлетвореност от живота, но това не им пречи да бъдат щастливи. Пак е трайна тенденция", посочи тя.

Според нея успяваме да бъдем щастливи, въпреки, че имаме много негативни емоции, много стрес и много ниска удовлетвореност от живота.

"Ние сме щастливи, въпреки, че сме безкрайно неудовлетворени от живота си", каза доц. Бакрачева. Според нея българите свързват думата щастие основно със здравето, добрите взаимоотношения в семейството, любовта, пътуването, слънцето, приятните усещания.

"В изследване, което правихме конкретно качествено, "с какво свързвате думата "щастие", нямаше нито една дума или израз, които да са свързани с материални неща. Само любов, емоции и на първо място - здраве", коментира тя.