Във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет, Министерството на външните работи изпрати писмо, с което номинира г-жа Ирина Георгиева Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН).

С биографията си и натрупания опит г-жа Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН, се казва в съобщението.

Писмото е подписано от Министъра на външните работи на 9 февруари 2016 година.

Порано днес стана ясно, че Словения внесе в ООН кандидатурата на Данило Тюрк за нов генерален секретар на световната организация.

Опозиционната Словенска демократическа партия на бившия премиер Янез Янша обаче се обяви против кандидатурата на Тюрк, изтъквайки, че президентският му мандат е бил белязан от подчертано политическо пристрастие в полза на левицата.

Бъдещият генерален секретар на ООН ще бъде одобрен от Съвета за сигурност, който след това ще го предложи за гласуване на Общото събрание на световната организация. Очаква се процедурата да бъде приключена наесен.

Сред споменаваните кандидати за поста са бившият председател на Общото събрание на ООН Сърджан Керим от Македония, външният министър на Хърватия Весна Пешич, бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк и президента на Чили Мишел Бачелет.

Досега Световната организация не е била оглавявана от представител на Източна Европа, така че мнозина смятат, че е ред на този регион на света.