Германският евродепутат Елмар Брок, председател на Комисията по външни работи в Европейския парламент, смята, че Георгиева е напълно способна да работи на този пост заради опита, познанието и уменията й да преговаря.

Това е добър избор и искам да поздравя България, че взе това тежко решение. Защото стана пределно ясно, че г-жа Бокова повече нямаше никакви шансове и ако изобщо би имало българска кандидатура, то само Георгиева може да успее, каза по БНР Елмар Брок.

Германия иска жена - кандидат от Източна Европа, каквото е споразумението. Тя ще се придържа към позицията на останалите европейци и тясно ще си сътрудничи с тях, заключи Брок.


Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че няма право да коментира решението на българското правителство, но допълни, че познава Кристалина Георгиева като много компетентен човек, с който работи от много време.

"Срещнах я в нейния капацитет като комисар по финансите, тя е силен борец и убедителна жена с много силни аргументи, но е в трудна ситуация", допълни Шулц.

"Има много кандидати от страните членки на ЕС. Надявам се, че европейците накрая ще намерят общо решение, защото има компетентни кандидати, но със сигурност тя е една от тях", каза той.

"Днес например получих много обаждания не само за г-жа Георгиева, но и за другите кандидати, които също са компетентни. Ще намерим европейците общо решение", заяви още Мартин Шулц.

Жозеф Дол, председател на ЕНП

Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол също коментира номинирането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

"Това което мога да кажа за Кристалина от цялата й международна кариера, от работата която върши сега в Комисията, че тя е един много работлив човек, който отлично познава, почти на пръсти, международната обстановка.

Тя е много уважавана , работи честно и прозрачно - това което мога да ви кажа че тя е сред моите любими еврокомисари", заяви Дол, цитиран от пресцентъра на ЕНП и "Дарик".

Той смята, че безспорна нейна силна страна е че тя може да води преговори на международно ниво. Работила е в сферата на хуманитарната политика била е в трудни и бедни райони на света, където има глад и мизерия, а през последните няколко години, отговаря за бюджета на Европа.

"Изключително компетента е на длъжността която заема. Убеден съм че в бъдеще, на едно ново поприще тя ще е изключително полезна", коментира Жозеф Дол.