На 63 години тази българска икономистка, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета, а преди това - между 2010 и 2014 г. - за хуманитарната помощ, размести пластовете в надпреварата за това кой да наследи Бан Ки-мун, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. Южнокореецът напуска поста след два поредни петгодишни мандата като генерален секретар на ООН.

В понеделник Георгиева ще отговаря в продължение на два часа на въпроси пред Общото събрание на световната организация и ще се опита да докаже, че е също толкова подготвена, колкото и кандидатите, които са в надпреварата от месеци.
"Надявам се да бъде съдена по моите качества, а не по продължителността на моята кампания", каза тя пред Франс прес вчера.

Включвам се късно (в надпреварата) не по мой избор, а по силата на обстоятелствата. Българското правителство ме покани да се (кандидатирам) едва неотдавна, обясни Георгиева.

АФП припомня, че слуховете, че тя ще се включи в надпреварата, са се разпространявали от месеци.

Българското правителство промени напълно стратегията си, като оттегли подкрепата си за кандидатурата на Ирина Бокова, генералния директор на ЮНЕСКО, която не успя да убеди Съвета за сигурност на ООН.

Георгиева обърна внимание, че не е непозната в международните среди и в ООН. "Онова, което бих донесла на този пост, е големият си опит в областта на международното развитие, хуманитарната помощ и ноу-хау в управлението на (деликатни ситуации)", подчерта бившият вицепрезидент на Световната банка.

Тя е смятана за много сериозен кандидат. Тя е жена, а има настоятелните призиви най-накрая жена да оглави ООН. Освен това е от източноевропейска страна - регион, който никога не е излъчвал генерален секретар на световната организация.

"Важно е за света жена да стане генерален секретар", каза тя, отбелязвайки, че досега, за 71 години, само едната половина на човечеството е била представена начело на ООН.

Към този момент, след пет предварителни и тайни гласувания в Съвета за сигурност, в надпреварата води бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

В сряда борбата ще навлезе в по-сериозна фаза. Постоянните членове на Съвета за сигурност - Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия - ще гласуват с цветни бюлетини, за да покажат на 10 кандидати в списъка на кого ще бъде наложено вето при един официален вот и кой може да се надява да наследи Бан.

Голямата въпросителна за Георгиева е Русия,
отбелязва Франс прес. Ролята на тази кандидатка в Европейския съюз, който наложи санкции на Русия заради украинската криза, може да я извади от играта.

Кристалина Георгиева обаче има и козове. Тя говори свободно руски и си създаде добри връзки през годините, прекарани в Русия като директор на Световната банка за тази страна, отбелязва АФП. Георгиева прекара 17 години в тази международна институция, финансираща развитието.

Кристалина Георгиева изтъкна своя волеви характер - "запретвам ръкави и стигам до целта" - и "големия си опит в областта на реформите". Това е начин да покаже, че може да отговори на двете критики, отправяни често по адрес на световната организация: че не постига достатъчно резултати и е прекалено бюрократична.

За Сирия, която с всеки изминал ден затъва все по-дълбоко в една кръвопролитна гражданска война, Георгиева призна, "че дори при най-добра воля, за мир са необходими много повече от споразумения в Ню Йорк", в централата на ООН.

"Трябва да бъдат преодолени дълбоките етнически разделения на терен, да бъдат преодолени безброй интереси в Сирия и съседните страни", подчерта тя.