21 души загинаха на 19 септември, след като хуманитарен конвой, превозващ храна и медикаменти за десетките хиляди нуждаещи се от помощ хора в град Алепо, бе бомбардиран. САЩ обвиниха Русия, а Москва отрече и настоя за щателно разследване на инцидента.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова всички страни да сътрудничат изцяло на разследването, предаде Ройтерс.

"Вътрешната комисия ще установи фактите по случая и ще докладва на генералния секретар след приключване на работата си. Генералният секретар ще направи преглед на доклада и ще реши какви по-нататъшни стъпки да предприеме", заяви говорителят на ООН Стефан Дужарик.

Около 300 000 жители на източната част на Алепо са обсадени от правителствените сили. Жителите съобщават за намаляване на запазите от основни стоки, в това число храна, електричество и лекарства.

Москва иска доказателства

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва иска да й представят доказателства в подкрепа на обвиненията, че нанася удари по цивилни мишени в Сирия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В интервю за Би Би Си Лавров каза, че би искал да види доказателства за руския удар по хуманитарния конвой в Алепо, ако такива има. На въпрос на журналиста към него не желае ли Русия да се извини за този инцидент дипломат номер едно каза кратко: "Първо искам да видя доказателствата".

Лавров увери, че Русия не използва забранени оръжия в Сирия и че предприема превантивни стъпки, за да избегне смъртта на цивилни в тази страна.

Руският външен министър отново е потвърдил в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Русия е готова да обсъди допълнителни възможности за нормализиране на обстановката в сирийския град Алепо, предаде ТАСС.

От руска страна за пореден път е било предложено да бъде накарана сирийската опозиция да престане да саботира решенията на Съвета за сигурност на ООН за провеждане на вътрешносирийски преговори без предварителни условия, съобщиха след разговора между Лавров и Кери източници от руското министерство на вътрешните работи.

Лавров е подчертал, че Русия продължава да е открита за диалог със САЩ по всички ключови въпроси, свързани с уреждането на сирийския конфликт. Руският министър е напомнил, че примирието в Алепо многократно е било нарушавано от загнездили се в източната част на града бойци, ръководени от Джебхат ан Нусра. Те пречат да се доставя хуманитарна помощ, заплашвайки, че ще нападат конвоите, е казал руският дипломат №1.