Убеден съм, че Кристалина Георгиева има много сериозни шансове, заяви министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с решението на правителството за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Оставям на преценката на Ирина Бокова да преосмисли ситуацията и да прецени, след като правителството е пренесло политическата си подкрепа на друг кандидат, дали тя държи да продължи да се състезава, коментира Митов. Той уточни, че няма процедура за оттегляне на номинациите.

Митов мотивира издигането на новата кандидатура с негативната тенденция при подкрепата за Ирина Бокова при индикативните гласувания. Ако имаше индикации, че Бокова има сериозни шансове, никога нямаше да предприемем подобна стъпка, коментира той.

Нашият анализ и консултациите с външни министри и представители на държави, които имат място и значение в системата на ООН, показват, че шансовете на българския кандидат са силно намалени, обясни министърът на външните работи.

Смяната на кандидатурата или прехвърлянето на легитимност и подкрепа от един кандидат на друг е суверенно право на всяка държава, не е нужно който и да било да ни оказва натиск, за да можем да оценим реалността и фактите, коментира Митов.

Чух едва ли не, че съм бил говорил с външните министри на страни членки на Съвета за сигурност и съм им бил казвал как едната ще бъде сменена с другата - който твърди такова нещо или е заблуден и няма никаква информация, или е лъжец, заяви още той.

Кандидатурата на България за генерален секретар на ООН е Кристалина Георгиева, България има един кандидат, ако се окаже, че има още един българин кандидат, това е решение на Ирина Бокова, декларира още външният министър.

Самата Бокова обяви в "Туитър", че продължава състезанието.

Ако не бяхме предприели това действие сега, на Кристалина Георгиева нямаше да може да й се организира изслушване и щяхме да изпуснем момента, обясни Даниел Митов. Според него държавите номинират кандидатите за генерален секретар, но кандидатурите се разглеждат в тяхното индивидуално качество.

Преди това пред журналисти Митов коментира намерението на БСП да внесе вот на недоверие с думите "И Далай Лама да бяхме номинирали, БСП пак щеше да каже, че г-жа Бокова има най-големи шансове". Съвсем нормално е в предизборна обстановка опозицията да си влезе в предизборна кампания и да иска оставки за щяло и нещяло, посочи той.

Ако нашата оценка беше, че шансовете на досегашния български кандидат Ирина Бокова са сериозни, ние щяхме да продължаваме да работим с всички сили в нейна полза, за съжаление виждате негативните гласувания в каква посока вървят, каква е тенденцията, отбеляза външният министър.

Митов уточни, че е имало такива прецеденти и припомни, че когато хърватското правителство е оттеглило подкрепата си за Весна Пусич, тя е оттеглила кандидатурата си. Това според мен е нещо нормално, надяваме се, че и Ирина Бокова ще преосмисли участието си в това състезание, допълни той.


АНКЕТА: Коя кандидатура на за шеф на ООН бихте подкрепили?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За смяната на кандидата Ирина Бокова с Кристалина Георгиева