Българският еврокомисар написа в профила си във Фейсбук:

"Разбирам с изумление, че се прави жалък опит да бъда оклеветена. От тази сутрин се разпространява имейл, уж изпратен от моя офис, във връзка с кампанията за избор на Генерален секретар на ООН. Въпросният "препратен и-мейл" е груба фалшификация, със съдържанието на която нямам нищо общо. Призовавам авторите на тази отвратителна компроматна атака да се въздържат от разпространяване на лъжи и заблуди".

Става въпрос за имейл, разпращан от името на Радмила Недева, чиято поща с окончанието на ЕК, съобщи вестник "24 часа".

От службата за цифрова сигурност на ЕК, които вече проверяват случая, за момента казват, че писмото е изпратено от сайт за разпращане на файшиви мейли, регистриран в Чехия - emkei.cz. обясниха пред Нова телевизия от пресслужбата на ЕК.
Неотдавна този сайт е бил използван и за атака срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

В електронното съобщение са казва:

"В приложен файл Ви изпращам насоки за коментари в социалните мрежи по темата – избор на генерален секретар на ООН. Както знаете, г-жа К.Г. следи отблизо надпреварата за наследник на Бан Ки-мун и насоките са съгласувани с нея. Независимо от формалната номинация на официален български кандидат, тя счита, че има потенциал и възможности за тази позиция. Вероятно сте запознати от медиите с мненията на дипломати, политици и експерти, които подкрепят издигането й като нова кандидатура на жена от Източна Европа. За да подкрепим този вариант, трябва да продължим кампанията в социалните мрежи, с която да наложим името й като потенциален нов кандидат".

В имейла са приложени текстове за възможни постове под статии в електронни сайтове и в социалните мрежи.

"Разчитаме да ги публикувате в групи с политическа или друга насоченост във Фейсбук, както и да ги адаптирате и разпространявате и в други социални мрежи, съобразно спецификата им – Тwitter, Instagram, My Space, LinkedIn и т.н. Отчитането на постовете Ви ще бъде извършвано от специално наета за целта фирма, въз основа на което ще бъде извършвано и заплащането на Вашите услуги", пише още в него.

Следват 36 примерни поста срещу Бокова като:

Тя е дъщеря на убиец.

Не искаме да сме известни с дъщеря на убиец.

Дъщерята на червения убиец няма никакъв шанс.

На комунист доверие никакво!

Вън българската червена номенклатура от структурите на ООН!

Бокова е международен вариант на генерал Румен Радев – кандидатът на БСП за президент!

В и-мейла пише още председателката на ЮНЕСКО да бъде призована да даде обяснение къде е тракийското съкровище, за което отговаряла "неуспялата кандидат-президентска двойка Бокова-Маразов през 1996-98 г", както и откъде са имотите й в САЩ и парите в банковите сметки.

В писмото се казва дори: "ООН ще осигурява 16-годишни девственици за бившите комунисти в България (със снимката на Бокова с бившия кмет на Пазарджик Иван Евстатиев, обвинен в изнасилване на ученичка).

Неотдавна лично Бойко Борисов призова петими премиери да подкрепят Бокова. Това се случи точно, след като бившият депутат и режисьор Евгений Михайлов прати до всички посланици от Съвета на Европа писмо с приложени материали срещу нея.

Само преди дни, при третото тайно гласуване за нов генерален секретар на ООН, Ирина Бокова отново излезе на трета позиция, след като при предишното падна до пета. Бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш продължава да води в надпреварата.