Тя изрази това мнение днес в ефира на френската радиостанция "Франс ентернасионал", цитирана от ТАСС и БТА.

"Не крия, че опитът, който натрупах като ръководител на ЮНЕСКО, а също и опитът, натрупан през преходния период в България, ми е дал много неща и е основание да претендирам за поста глава на ООН. Твърдо вярвам в ценностите на ЮНЕСКО и на ООН, т.е. в многострания подход към решаването на проблемите", каза Бокова.

Тя посочи, че като генерален директор на ЮНЕСКО от 2009 г. досега е фокусирала усилията на организацията върху една приоритетна задача, каквато е осигуряването на равенство между хората. Сред проблемите, на които е отдала голямо значение, спомена образованието на жените и девойките, защитата им от насилие, равенството между половете, повишаването на ролята на жените през 21-и век.

"Борбата за поста генерален секретар на ООН е открито съревнование на идеи и опит. Едно от предимствата ми, според мен, е, че ми се наложи да решавам въпроса с финансовата криза на ЮНЕСКО. Наложи ми се да осъществя редица реформи, което бе доста трудно, трябваше да се решават едновременно политически и финансови задачи, каза ръководителката на международната организация", заяви още Бокова.

Тя подчерта, че е направила много неща и в сферата на човешките права, като припомни ,че трите най-важни основи в дейността на ООН са борбата за мир, гарантирането на сигурност и развитието, по-специално в сферата на правата на човека.

"Кризите, които виждаме днес - проблемите с бежанците, климатичните промени, тероризмът, екстремизмът, различните прояви на нетолерантност - всичко изброено ни сочи не това, че ООН не отговаря на задачите, поставени пред нея, както твърдят критиците, а обратното - че днес имаме нужда от повече ООН, имаме нужда от повече преговори, от повече дипломация", допълни Бокова.

По думите й ООН трябва да участва повече в предотвратяването на конфликти, поддържайки културата на мира в отношенията между хората.

В момента има 11 кандидати за наследяване на поста на Бан Ки-мун в ООН - шестима мъже и пет жени. След открити изслушвания Съветът за сигурност проведе две неофициални гласувания. Бившият португалски премиер и бивш върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш и в двете бе фаворит.

В първото гласуване Ирина Бокова се класира трета, но при второто слезе на пето място. Съветът за сигурност насрочи поредно гласуване на 29 август. Едно или две гласувания се очакват и през септември.

Неотдавна лично премиерът Бойко Борисов защити Бокова пред премиерите на пет държави от Съвета, след като режисьорът Евгений Михайлов прати писмо срещу нея.