Тюрк е професор по международно право и бивш представител на Словения в ООН, а от 2007 до 2012 г. беше президент на Словения. Той е един от няколкото кандидати от Източна Европа за поста на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки-мун, чийто мандат изтича в края на годината.

Данило Тюрк се ползва с подкрепата на коалиционното правителство на Миро Церар и на президента Борут Пахор.

Опозиционната Словенска демократическа партия на бивши премиер Янез Янша обаче се обяви против кандидатурата на Тюрк, изтъквайки, че президентският му мандат е бил белязан от подчертано политическо пристрастие в полза на левицата.

Бъдещият генерален секретар на ООН ще бъде избран от Съвета за сигурност, който след това ще го предложи за одобрение на Общото събрание на световната организация. Очаква се процедурата да бъде приключена наесен, припомня агенция Танюг, цитирана от БТА.

Сред споменаваните кандидати за поста са бившият председател на Общото събрание на ООН Сърджан Керим от Македония и външната министърка на Хърватия Весна Пешич, бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк и президентката на Чили Мишел Бачелет. Досега Световната организация не е била оглавявана от представител на Източна Европа, така че мнозина смятат, че е ред на този регион на света.

До края на март България също ще обяви кандидатурата си за генерален секретар на ООН.

През следващите дни ще изпратим писмо с номинация за генерален секретар на ООН, обяви днес министърът на външните работи Даниел Митов, във връзка с номинацията на България.
Митов отказа да назове името на кандидата, който страната ни ще номинира, с думите: „Когато изпратим писмото, тогава ще ви уведомим”.

Вероятните номинации от българска страна бяха две -  генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. В понеделник обаче стана ясно, че Кристалина Георгиева ще продължи работата си като еврокомисар. България вероятно ще номинира Ирина Бокова.