Държавният глава призова международната общност за колективни глобални усилия за управление на миграционните и бежанските потоци, съобши БНР.

Според президента миграцията следва да се управлява чрез колективни, глобални усилия и по отговорен начин. Трябва да обърнем специално внимание на защитата на човешките права на мигрантите и бежанците, особено на най-уязвимите - жените, децата и хората с увреждания, допълни той.

В същото време, всички мигранти са длъжни да спазват законите на страната, в която пребивават. България приветства поставянето на фокуса върху глобалното споделяне на отговорността, каза Плевнелиев.

В изказването си президентът Плевнелиев призова за подкрепа за българската кандидатура за поста генерален секратар на ООН.

След осем мъже генерални секретари е дошло времето способна и уважавана дама от Източна Европа да оглави Организацията на обединените нации. България има много силен кандидат, истински лидер, с богат опит в международните отношения и с отлични умения за управление. Кандидат, който заслужава доверие и подкрепа, посочи държавният глава Росен Плевнелиев.

В същото време еврокомисарят Кристалина Георгиева намекна предп АФП, че може да се включи в битката за поста, ако бъде номинирана от българското правителство.

За мен е чест да видя, че толкова много хора ме окуражават да стана кандидат, каза Кристалина Георгиева на конференция в Ню Йорк, организирана от Международния институт за мир. Като българка ще кажа, че това е решение на българското правителство, добави още тя.

"Ние сме изправени пред една нова глобална битка за сърцата и умовете. Трябва да започнем с младите сърца и умове. Трябва да насърчаваме уменията за критично мислене, възможностите за гражданско участие и уменията за междукултурен диалог. Трябва да ги научим на толерантност, солидарност и граждански права", каза пък Ирина Бокова,която откри церемония в прочутия древноегипетски храм на Дендур, чиито останки са изложени в музея Метриполитан.

Сред публиката в музея Метрополитан бе и президентът Росен Плевнелиев, който малко по-рано даде прием в чест на Ирина Бокова с цел набиране на подкрепа за нейната кандидатура за генерален секретар на ООН.

"Ирина е символ на българските жени. Тя е пример за всичи нас. Тя е много известна не само у нас, но и в цял свят. Ние всички много се гордеем, че тя се включи в най-тежката битка за най-високия пост в света - генерален секретар на ООН", каза президентът Плевнелиев.

Преди дни премиерът Борисов даде срок на Бокова до 26 септември да заеме челни позиции в състезанието за поста шеф на ООН. В противен случай той би представил нова кандидатура.

При последното гласуване Бокова, която е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО, зае едва пето място. Фаворит е португалецът Антонио Гутериш.