За създаването на такъв център за диагностика и лечение на ракови заболявания обаче са необходими 16 милиона лева, съобщи БНР.

В него ще се произвеждат радиоактивни изотопи за ПЕТ-скенерите, които са най-модерната апаратура за диагностика на онкологични заболявания.

По думите на директора на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН доцент Димитър Тонев, в момента държавата плаща годишно по 8 милиона лева за внос на изотропи за изследвания, което е достатъчно само за 2800 онкоболни.

"Туморните заболявания много бързо се разрастват. Те трябва да бъдат диагностицирани много навреме. Когато ние не произвеждаме в България изотопи, ние ги внасяме от чужбина. Количествата, бих казал, че са недостатъчни спрямо онкоболните в България", обясни доц. Тонев.

По думите му, това означава, че не се прави диагностика навреме и съответно раково болните нямат възможност да получат информация затова какво е състоянието им навреме и така не могат да предприемат правилното лечение.

ко страната отдели средствата, които дава 2 години за внос на изотопи от чужбина, това би било достатъчно ние да направим нашия център, за да може да произвеждаме в България и бързо да се доставя до болниците, които имат скенери", допълни ученият.

В момента в България има само два ПЕТ-скенера  в УМБАЛ „Александровска” в София и в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна.