Инвеститорите се надяват да осъществят план, който ще бъде факт в рамките на три месеца, съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на източник от фонда.

В края на миналата седмица министърът на финансите Петър Чобанов разговаря по телефона с шефа на Оманския суверен инвестиционен фонд (SGRF) относно перспективата за помощ от страна на фонда, след като плановете за държавна намеса при спасяването на КТБ бяха отхвърлени от опозицията (ГЕРБ) и от част от управляващите (БСП) в парламента.

"Българите са съгласни да работят с акционерите в банката, за да се осигури приемлив работен план в рамките на период от три месеца като заместител на опцията за национализация на КТБ", е казъл източникът, отказал да бъде назован.

Оманският държавен инвестиционен фонд притежава 30% от КТБ, които закупи през 2009 г. за 129 млн. долара.

Източникът на фонда е споделил пред Ройтерс, че всяко едно решение на проблемите с КТБ не означава задължително, че Оман ще инвестира повече пари в банката.

Вместо това предложениятa включват намаляване на дела на мажоритарния собственик Цветан Василев (чрез неговата компания "Бромак" - 50.66%) в банката чрез привличане на средства от други международни инвеститори.

Друго предложение е да се подсили Управителния съвет на КТБ с независими експерти, казва източникът, като добавил, че фондът SGRF иска да помогне за стабилизирането на банката поради важната й роля в икономиката на България.

Оман гледа на България като приятел, и ние сме уверени, че българското правителство и останалите акционери ще работят за постигане на най-доброто в тази деликатна ситуация, както и за повторно отваряне на КТБ с по-стабилна ситуация, казва източникът пред Ройтерс, цитиран от БНР.

През юни КТБ беше принудена да поиска да бъде поставена под специален банков надзор от страна на Централната банка на България след като нейни клиенти изтеглиха повече от една пета от общите депозити на банката. Последвалият одит показа, че дейностите в банката са несъвместими със закона и добрите банкови практики, според БНБ.

Въпреки че Оман е водещ износител на петрол, самият суверенен инвестиционен фонд на страната не е толкова голям, колкото тези на богатите държави от Персийския залив. Активите на SGRF са общо за около 13 млрд. щатски долара, според оценка на Суверенния инвестиционен институт, който изследва индустрията.

АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?