Олигархът, собственик на корпорацията "Система", бе арестуван във вторник вечерта, като ще бъде разследван във връзка с покупка на акции на “Башнефт”, съобщи БНТ.

Руският съюз на индустриалците и предприемачите обяви, че ще се застъпи за Евтушенков пред президента Владимир Путин. Следователи са обискирали московската централа на корпорацията “Система”, а съдът е наложил запор на акциите на компанията “Башнефт”, купена след приватизация в руската република Башкирия.

Смята се, че акциите са били придобити незаконно от син на бивш башкирски лидер и по случая е образувано углавно дело.

"Следователите имат основания, за да смятат, че Евтушенков е участвал в легалиризането на имущество в особено големи размери, придобито по престъпен начин", заяви говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

От корпорация "Система" настояват, че покупката на акциите е законна.

Мнозина сравняват случая с известното дело ЮКОС. През 2003 година Русия обвини петролния гигант ЮКОС, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основен акционер Михаил Ходорковски бе арестуван, осъден и впоследствие помилван.

Арестът на Владимир Евтушенков се свързва с апетитите на държавната компания “Роснефт” към башкирската нефтена компания. Има и подозрения, че атаката идва от по-високо – шефът на “Роснефт” Игор Сечин е близък до президента Владимир Путин.

От “Роснефт” отрекоха връзка със случая. От Кремъл подчертаха, че преследването срещу Евтушенков няма политически характер.

За 18 часа в ареста обаче, Евтушенков е претърпял крупни загуби, като състоянието му е намаляло с 2,5 милиарда долара (36% от капиталите му) до 4,5 млрд. долара, съобщава ИТАР-ТАСС. Акциите на корпорацията му "Система" са рухнали на 32% на Лондонската борса.

Руският милиардер ще бъде под домашен арест до 16 ноември в с. Жуковка, Одинцовски район, Московска област. През това време той не може да излиза, да използва тебефони, интернет и др. Може да се среща само с представители на следствието и адвокатите си.

По повдигнатото обвинение Евтушенков може да получи до 7 години затвор и глоба до 1 милион рубли.