Това съобщи информационна агенция на терористичната групировка Амак, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Извършителят на нападението на "Шан'з Елизе" в центъра на Париж е Абу Юсеф Белгиеца, един от бойците на ИД", се казва в съобщение, разпространено от Амак.

Оланд: Ще бъдем абсолютно бдителни

Малко преди това френският президент Франсоа Оланд заяви, че е убеден, че атаката трябва да се разследва като терористичен акт.

Той добави каза, че за 8 часа тази сутрин е свикал спешна среща на съвета по отбрана и национална сигурност.

"Ще бъдем абсолютно бдителни, особено по отношение на изборите", каза той в изявление по телевизията.

Убиецът е осъждан за опит за убийство на полицаи

Стрелецът е бил обект на антитерористично разследване, тъй като е говорил, че се кани да убие полицаи. Сведението е от източници, близки до следователите.

Лицето е идентифицирано, но името му няма да бъде разкрито, съобщи от своя страна прокурорът на френската столица Франсоа Моленс.

Виж снимки >>

"Самоличността на нападателя е известна и беше проверена. Няма да го съобщя, тъй като следствените действия с внезапни проверки продължават. Следователите искат да знаят със сигурност дали той е имал съучастници", каза Моленс пред журналисти.

Говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде съобщи, че животът на ранените полицаи вече е вън от опасност.

През нощта полицията претърси дома на извършителя в департамент Сен е Марн близо до Париж. Мъжът е 39-годишен френски гражданин, собственик на автомобила, използван при атентата.

През февруари 2005 г. той бил осъден на затвор за три опита за предумишлено убийство, като в два от случаите мишена били полицаи.

Според полицейски документ, цитиран от АП, претърсеното жилище се намира в град Шели и е на семейството на Карим Шорфи - 39-годишен, с криминално минало.

Съчувствие от Берлин и Лондон

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съчувствието си към жертвите и семействата им след стрелбата в Париж.

Меркел изказа съболезнования на френския президент Франсоа Оланд, посочи в Туитър неин говорител.

По-рано германското външно министерство заяви, че Германия твърдо и решително застава зад Франция след шокиращите новини от Париж.

Британският външен министър Борис Джонсън писа в Туитър, че е потресен от нападението и изказа съболезнования на близките на убития полицейски служител и ранените.